Mărturiile menajerei Elenei și a lui Nicolae Ceaușescu. Angajații fostului președinte comunist aveau reguli stricte

Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
28/01/2020, 12:17
Mărturiile menajerei Elenei și a lui Nicolae Ceaușescu. Angajații fostului președinte comunist aveau reguli stricte
Dezvăluirile unei menajere despre felul în care trăiau Elena și Nicolae Ceaușescu. Sursa foto: Hepta.ro

Una dintre cele mai importante angajate ale soților Ceaușescu a făcut dezvăluiri uimitoare despre viața cuplului. Mărturiile menajerei și administratorei Suzana Andreiaș au fost incluse în cartea scriitoarei Maria Dobrescu intituală „La curtea lui Ceauşescu. Dezvăluirile Suzanei Andreiaş despre viaţa de familie a cuplului prezidenţial” ( 2004).

Care erau obiceiurile Elenei și ale lui Nicolae Ceaușescu în perioada comunistă

Suzana Andreiaș a fost menajeră și administrator al reședințelor lui Nicolae Ceaușescu încă de pe vremea când acesta era secretar general al partidului. Femeia a dezvăluit cum trăiau soții Ceaușescu și care erau obiceiurile pe care le păstrau cu sfințenie, de la intrarea în casă până la preparatele care ajungeau pe masă.

Fosta menajeră analfabetă a dezvăluit că angajaţii Elenei și ai lui Nicolae Ceaușescu aveau atribuţii şi reguli stricte. Angajații cuplului prezidențial din percioada comunistă nu aveau voie să dezvăluite care erau sarcinilor lor nici măcar membrilor familiilor.

Femeia își amintește că Nicolae Ceaușescu nu ieșea din cuvântul soției sale, dar și ea se interesa de bunăstarea fostului șef al statului în regimul comunist. „Erau foarte apropiați unul de celălalt. Ceaușescu nu ieșea din cuvântul ei, dar și ea se interesa mult de el, dacă a mâncat, dacă are tot ce-i trebuie, dacă e mulțumi”, a spus fosta menajeră, potrivit Historia.

Care erau mâncărurile preferate de soții Ceaușescu. Deserturile erau nelipsite

Fosta menajeră a președintelui comunist a mai povestit și care erau mâncărurile pe care le preferau aceștia adâugând că sâmbăta soții Ceaușescu renunțau la serviciile bucătarului. Suzana Andreiaș spune că nu se arunca nimic și dintr-un singur pui se pregăteau cel puțin două feluri de mâncare.

Printre preparatele adorate de Nicolae Ceaușescu se numără budinca din clătite şi spanac, pulpele de pui umplute, piftia de crap, ştiuca umplută cu carne de crap sau şalău şi papricaşul de pui. Pe de altă parte tovarășa era adepta dulciurilor și chiar i-a arătat menajerei cum pregătește ea coliva.

„La desert voia dulciuri făcute în casă: plăcintă cu brânză sau minciunele, care-i plăceau mult. A cerut arpacaş din ăla bun pe care l-am ales împreună cu ea, pe masă. Mi-a arătat de la A până la Z. Cum să pun nucă, lămâie, rom, zahăr, vanilie, cum s-o ornez cu ciocolată deasupra, cu bomboane fondante, a povestit femeia, potrivit sursei menționate.

Soții Ceaușescu erau ordonați și țineau la curățenie

Fosta menajeră, Suzana Andreiaș, a mai povestit și despre obiceiurile pe care le aveau legat de îmbrăcăminte. Femeia își amintește faptul că Elena Ceaușescu iși aranja mereu hainele pe umeraș și avea un loc anume pentru hainele murdare care trebuiau spălate de angajați.

Totodată, soții Ceaușescu țineau foarte mult și la curățenie și nu intrau niciodată încălțați în locuință și purtau mereu papuci de casă. „Erau niște oameni foarte ordonați. Nu și-ar fi aruncat o dată hainele pe scaun, când se dezbrăcau. Tovarășul Ceaușescu avea un suport de haine al lui și-și punea hainele numai pe el. 

Pantofii și-i punea sub suport, ciorapii îi împăturea și-i punea pe pantofi. Tovarășa Ceaușescu își punea lucrurile pe umerașe și avea un loc unde le punea pe cele ce trebuiau date la spălat. N-ar fi intrat niciodată încălțați în casă. Nici el, nici ea. Își puneau papuci”, își mai amintește Suzana Andreiaș.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×