Marţi, 29 octombrie, e mare sărbătoare în calendarul ortodox. Creştinii o pomenesc pe Sfânta Muceniţă Anastasia. Aceasta a trait in vremea imparatilor pagani Deciu (249-253) si Valerian (253-260). A ramas orfana de ambii parinti la varsta de trei ani. A fost luata spre crestere de stareta unei manastiri de langa Roma, care se numea Sofia. Sfanta Anastasia s-a facut vestita printre crestini datorita frumusetii duhovnicesti, iar printre pagani, datorita frumusetii trupesti.
Guvernatorul pagan Probus, auzind de frumusetea ei, a trimis soldati la manastirea in care aceasta vietuia, ca sa o aduca pe Anastasia inaintea lui. Adusa inaintea guvernatorului, ea si-a declarat credinta in Hristos. Guvernatorul a incercat mai intai sa o ademeneasca pe Anastasia, caci dorea sa o ia de sotie, apoi a trecut la sinistre amenintari. Insa, mucenita a raspuns: „Gata sunt sa mor pentru Dumnezeul meu nu doar o data, ci si de sute de ori, de este cu putinta.”
Monahia Anastasia a fost supusa multor chinuri: i s-au taiat sanii si limba, iar in cele din urma a fost omorata prin decapitare in afara cetatii. In Manastirea Grigoriu se pastrează gambele, talpa stanga, mana dreapta a moastelor Sfintei Anastasia Romana. Numele Anastasia inseamna inviere. Troparul Sfintei Cuvioase Muceniţe Anastasia Romana este pomenit în Glasul 4. „Mieluşeaua Ta, Iisuse, Anastasia, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, Te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru Tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un Milostiv, mântuiește sufletele noastre”
Condacul Sfintei Cuvioase Muceniţe Anastasia Romana, Glasul 3. „Fecioara astăzi… Cu apele fecioriei curăţindu-te, cuvioasă, cu sângele muceniciei încununându-te, Sfântă Muceniţă Anastasia, dai celor ce sunt în nevoi tămăduiri de boli şi mântuire celor ce se apropie către tine din inimă; că tărie ţi-a dat ţie Hristos, Mirele tău, Cel Ce izvorăşte har pururea curgător”
Trebuie să știm că pe 29 octombrie mai facem pomenirea: Sfantului Cuvios Avraamie si a Mariei, nepoata sa; Sfantului Mucenic Chiril; Sfintilor Mucenici Min si Mineu; Sfantului Sava Stratilatul; Sfintei Cuvioase Ana; Sfintei Mucenite Melitina; Sfantului Sfintit Mucenic Atanasie.