Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului, a anunţat că următorul cutremur mare care va avea loc la noi în ţară va fi unul devastator, mult mai puternic decât cel care a avut loc în 1977.
„Suntem singurul sistem din Europa in care avem secunda 3 si ceva, 4, stim ce magnitudine avem in Vrancea. Singurul care merge. A fost un mare proiect european impreuna cu japonezii. Ei si-au facut partea lor. In Vrancea atat de adanc sunt alte fenomene acolo, nu stim. Cel mai adanc foraj are fizic vreo 8 km. Dar la 12… Iar cel facut de rusi la 9 km… s-au blocat toate instalatiile. Sa stiti ca cine controleaza aceste adancimi controleaza petrolul, controleaza multe alte lucruri. Click pe meci în aplicaţia de mai jos pentru detaliile complete: echipe de start, comentariul live, statistici, clasament în timp real! Click pe MECIURILE ZILEI pentru a vedea toate jocurile de azi
Acest cutremur pentru noi este un reper pentru viitorul mare cutremur si noi gandim ca viitorul mare cutremur… Avem niste date. Cutremure de tip 4 martie 1977 avem odata la 36- 37 de ani fara comentarii. Este vorba de 300 de ani. Iar cel de tip 2 cum este 1802 sau 1940 sunt la 64 de ani sau 102 ani. Si daca va dau istoric asa datele cand cutremurul din 4 martie si cel foarte adanc iese 102 ani. Este un joc de cifre. Daca luam ’77, ’86 nu e un cutremur care merita sa fie discutat, e un cutremur obisnuit. Daca ar fi sa luam 37 de ani nu iese deoarece acum suntem deja… E clar ca urmeaza un cutremur de foarte mare adancime. Nu stiu la ce adancime, cei care vor fi atunci vor vedea. Un mare avantaj pentru Romania sunt cutremurele de mare adancime”, a spus Gheorghe Marmureanu pentru RTV.
Gheorghe Marmureanu a reamintit şi de cutremurul din 1802: „Am spus ca 7,9 ca magnitudine, intensitatea nu mai putem sa o dam exact. Avem o scrisoare de la o Universitate din Moscova in care spune ca la ora aia la Moscova s-au deplasat banci de piatra pe orizontala. Sa stiti ca bancile de piatra, statuile sunt rasturnate este ceva mai usor. Dar faptul ca nu gasim morti trebuie sa tinem cont ca nivelul anului 1802 in Muntenia era o populatie rara, care traia in bordeie sapate in pamant. Facute din stuf”.