Marele secret al regelui Mihai este legat de felul în care a ajuns să o ia ne nevastă pe Ana, principesă de Bourbon-Parma. Fiică a Principelui René de Bourbon-Parma şi a Principesei Margareta a Danemarcei, Principesa Ana de Bourbon-Parma s-a născut La paris, mai exact în în al XVI-lea din capitala franceză. După 16 ani petrecuți în acest loc, principesa a plecat cu familia în Spania, apoi Statele Unite ale Americii.
L-a cunoscut pe Regele Mihai, în noiembrie 1948, la hotelul Claridge’s din Londra. Se întâmpla în timpul unei recepții organizată după nunta Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii cu locotenentul Philip Mountbatten. “L-am cunoscut pe Mihai la vărul meu, Jean de Luxemburg, care dădea un dineu la ambasada Luxemburgului de la Londra. Cum nu ieşisem de multă vreme din armată, în loc să fac o reverenţă, am luat poziţie de drepţi.
L-am salutat lovind călcâiele ca un soldat! M-am simţit atât de umilită de mine însămi, încât am ieşit imediat”, afirma Regina într-un interviu acordat pentru TVR. Regele Mihai s-a îndrăgostit imediat de principesă și la sfârşitul recepţiei i-a cerut mâna acesteia, doar că a fost refuzat. În cele din urmă, Ana avea să accepte cererea în căsătorie. Regele Mihai a revenit acasă “la sfatul expres al lui Winston Churchill”, care l-ar fi sfătuit că “mai presus de orice, un rege trebuie să fie curajos”, după cum a mărturisit el mai târziu.
Totuși, ca relaţia celor doi să devină oficială era nevoie de acceptul Executivului. Premierul comunist Petru Groza i-a transmis însă că guvernul “nu şi-ar fi permis cheltuielile necesare unei nunţi”. În cele din urmă, nunta celor doi a avut loc în exil, la Palatul Regal din Atena, în 10 iunie 1948. Regele Paul al Greciei i-a ajutat să se căsătorească în contextul în care Vaticanul nu a vrut să accepte mariajul dintre o principesă catolică şi un rege ortodox.
Mai mult de atât, tradiţia monarhică din România stipula ca urmaşii să fie botezaţi în religia ortodoxă. Regina Ana a venit în România, la începutul anilor ’90, atunci când Regelui Mihai i se refuza prezenţa în ţară.