Pentru a evita ca sectorul agricol să se prăbușească din cauza epidemiei de coronavirus, Marea Britanie încearcă să atragă urgent forță de muncă din România și celelalte state din estul Europei. Speriați de numărul tot mai mare de cazuri înregistrate pe teritoriul Regatului Unit, 17.089 conform celor mai recente informații transmise de autorități, oamenii nu mai vor să meargă la cules de fructe și legume pe câmpurile țării.
În aceste condiții, câteva ferme au închiriat deja avioane charter pentru a aduce forţă de muncă din Europa de Est. În contextul unei tulburări uriaşe a sectorului agricol, Guvernul trebuie să se implice pentru ca muncitorii să poată fi aduși cât mai repede cu putință, susține Concordia, agentul principal de recrutare din Marea Britanie.
Vorbim despre 90.000 de locuri de muncă disponibile în momentul de față care trebuie ocupate în termen de doar câteva săptămâni, pentru ca agricultura să nu se prăbușească. Potrivit datelor oficiale, Concordia încearcă să angajeze peste 10.000 de lucrători, jumătate din Uniunea Europeană, iar restul din țări precum Rusia, Moldova, Ucraina, Belarus, Georgia şi Barbados.
Cea mai mare problemă decurge, însă, din decizia multora dintre ţările care nu fac parte din UE de a-și închide granițele până când pandemia de coronavirus va fi stopată. Miercuri, Ucraina şi-a extins starea de urgenţă până pe 23 aprilie.
„Recrutarea noastră în afara UE a fost blocată, deci am rămas doar cu Lituania care şi-a închis graniţele, România nu operează curse aeriene și Bulgaria, micul nostru far”. a declarat Stephanie Maurel, directorul executiv al agentului principal de recrutare din Marea Britanie.
Deşi Bulgaria este de asemenea blocată, lcurătorii din sectorul agricol se pot deplasa prin țară, datorită statutului de muncitori cheie. Majoritatea companiilor aeriene care operează în Bulgaria, inclusiv EasyJet, sunt ţinute, însă, la sol din cauza măsurilor impuse de răspândirea coronavirusului.
„Vorbim despre închirierea de avioane charter pentru a aduce muncitori. Costă circa 10.000 de lire sterline un zbor de o oră care aduce 229 de persoane – 45.000 de euro din Sofia în Londra, adică circa 250 de euro per persoană”, a explicat Maurel, solicitând Guvernului condus de Boris Johnson să se implice pentru clarificarea situației.