Mai multe zile libere pentru români! Directivă europeană privind asigurarea echilibrului dintre viața profesională și cea privată

Dan Suta   
în Stiri de ultima ora
14/10/2019, 11:50
Mai multe zile libere pentru români! Directivă europeană privind asigurarea echilibrului dintre viața profesională și cea privată
Mai multe zile libere pentru părinții din România, conform unei directive UE. Sursa foto: mămicileiubesc.ro

O directivă europeană aduce vești extraordinare pentru români. Părinții se vor putea bucura de mai multe zile libere, căci vor putea solicita concediu pe probleme familiale. Actul adoptat la nivel european va fi pus în vigoare și în legislația românească.

Mai multe zile libere pentru români, în caz de forță majoră

Este vorba despre o „directivă europeană privind asigurarea echilibrului dintre viața profesională și cea privată”, iar aplicabilitatea ei este extinsă de la părinții de drept la îngrijitori sau asistenții sociali.  Totodată, actul normativ prevede dreptul părinților de a absenta de la locul de muncă în cazuri de forță majoră, atunci când părinții sau alte rude au probleme medicale. Pentru aceste absențe, muncitorii nu vor mai putea fi sancționați de către angajatori.

Și până la adoptarea acestei modificări în legislația europeană existau deja a

numite companii care scuteau de la muncă angajații cu precizarea că respectiva sau respectivele zile libere trebuiau recuperate ulterior. De asemenea, conform noii directive europene, tații au dreptul la concediu paternal de 10 zile de la nașterea copilului, acestea fiind cele mai critice din viața unei familii care se bucură de venirea pe lume a copilului.

zile libere
Concediul de creștere al copilului durează între 24 și 36 de luni, după caz. Sursa foto: dămaideparte.ro

Legea se va aplica obligatoriu din 2 august 2022

În aceeași lege se stabilește că părinții au dreptul la patru luni de concediu plătit pentru creșterea copilului, din care două luni sunt netransferabile între mamă și tată. Legislația românească este mai bună decât directiva europeană, care prevede un minim de 4 luni. La noi, concediul durează de la 24 de luni la 36 de luni, asta în cazul copiilor cu dizabilități.

Termenul de transpunere a acestor schimbări care vin de la Bruxelles este de 2 august 2022, însă se recomandă ca angajatorii să considere aceste reglementări și să le pună în aplicare din timp. Evident, până pe 2 august 2022, aceștia nu sunt obligați să o facă, scrie incont.ro.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×