Categorie: Autor:

1000 de oameni vor trăi deja pe Lună, în anul 2050! Când încep plecările!

Până în anul 2050, 1000 de oameni vor trăi pe Lună! Aceştia vor topi gheaţă, pentru a avea apă şi vor cultiva plante în sere! Un expert de la Agenţia Spaţială Europeană spune că plecările ar putea începe în anul 2030.

Acesta nu este doar un scenariu. Bernard Foing, un cercetător care participă la programul „Moon Village” („Satul lunar”) demarat de ESA, consideră că acest obiectiv este realizabil. Cu ocazia unui congres european dedicat ştiinţelor planetare, organizat la Riga (Letonia) în această săptămână, Bernard Foing a explicat pentru AFP că în acest ritm, după părerea lui, oamenii ar putea să se mute în curând pe Lună. Click pe meci în aplicaţia de mai jos pentru detaliile complete: echipe de start, comentariul live, statistici, clasament în timp real! Click pe MECIURILE ZILEI pentru a vedea toate jocurile de azi

Luna, principal obiectiv!

Până în 2030, ar putea fi amenajată o primă colonie umană pe Lună în care ar putea să trăiască şase pionieri ai cuceririi spaţiului (cercetători, tehnicieni şi ingineri), iar numărul lor ar putea să crească la 100 de persoane în anul 2040, a declarat Bernard Foing. „În 2050, ar putea trăi 1.000 de persoane pe Lună” şi apoi, acei oameni ar putea să înceapă să se gândească „să îşi aducă familiile” pe satelitul Terrei, a adăugat acelaşi expert.

Peste câteva decenii, „s-ar putea produce şi primele naşteri ale unor copii pe Lună”, a mai spus el, cu entuziasm. În 2015, directorul ESA, Jan Woerner, a propus înlocuirea Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), aflată pe orbita joasă a Terrei, cu un „sat lunar” ce ar putea fi locuit în permanenţă. Simbol al cooperării internaţionale în domeniul spaţiului, ISS, îmbătrânită, va beneficia de finanţare până în 2024.

Deşi mai mulţi oameni de ştiinţă şi anumite companii private şi-au exprimat deja interesul faţă de conceptul „Moon Village”, politicienii nu s-au declarat deocamdată seduşi de această idee. „Este foarte frustrant (…) Marii lideri ai lumii nu şi-au arătat încă interesul”, a recunoscut fizicianul Vidvuds Beldavs de la Universitatea de Stat din Letonia, care militează pentru o explorare comună a Lunii. Ce lipseşte pentru ca proiectul să fie demarat? „Să reuşim să demonstrăm că o activitate industrială pe Lună este posibilă, că (…) mari pieţe pot să apară”, a adăugat acelaşi cercetător.