Ludovic Orban renunță la mandatul de premier desemnat. Klaus Iohannis: Această situație se datorează în esență Partidului Social Democrat. Ce spune Marcel Ciolacu

Narcis Rosioru   
în Stiri de ultima ora
25/02/2020, 19:11
Ludovic Orban renunță la mandatul de premier desemnat. Klaus Iohannis: Această situație se datorează în esență Partidului Social Democrat. Ce spune Marcel Ciolacu
Ludovic Orban renunță la mandatul de premier desemnat. Klaus Iohannis: Această situație se datorează în esență Partidului Social Democrat

Președintele României, Klaus Iohannis, a organizat o conferință de presă, marți, prilej cu care a anunțat că premierul desemnat, Ludovic Orban, și-a depus mandatul de prim-ministru desemnat.

Klaus Iohannis: Ludovic Orban și-a depus mandatul de premier desemnat

Klaus Iohannis a declarat, marți, în timpul conferinței de presă, că Ludovic Orban nu va mai fi premierul desemnat să formeze un nou Executiv.

„În această seară domnul Ludovic Orban și-a depus mandatul de ministru desemnat, motivația fiind aceea că regulamentul activităților Camerelor comune din Parlament prevede un termen de 15 zile pentru a se pronunța asupra propunerii de Guvern”, a declarat Klaus Iohannis, în timpul unei transmisiuni în direct de la Cotroceni.

Klaus Iohannis a declarat, în cadrul întrevederii cu jurnaliștii, că cele 15 zile au fost epuizate, motiv pentru care a acceptat demisia premierului desemnat.

„În esență, această situație se datorează PSD-ului. În acest mod riscăm să intrăm într-un blocaj, ori acesta este ultimul lucru pe care ni-l dorim. De aceea am acceptat această depunere de mandat din partea domnului Ludovic Orban”, a precizat șeful statului.

Șeful statului va avea noi consultări cu partidele parlamentare

Drept urmare, procedura de desemnare a unui nou premier va fi reluată, iar mâine, începând cu ora 16:00, Klaus Iohannis va primi la consultări partidele parlamentare.

„Voi convoca consultări cu partidele parlamentare, începând cu ora 16:00, ce se vor termina în jurul orei 20:00. Voi face ulterior o declarație”, a mai spus Klaus Iohannis, în urma conferinței de la Palatul Cotroceni.

Întrebat de diverse variante posibile pentru un nou premier, șeful statului a refuzat să facă vreo nominalizare înainte de consultările cu partidele parlamentare de miercuri.

Marcel Ciolacu, liderul PSD, a declarat, în direct la digi24, că decizia președintelui este una firească, în contextul deciziei CCR.

„Era normal să se întâmple acest lucru, există și o decizie a CCR în acest sens. O să mă consult cu colegii mei, în principal îmi mențin punctul de vedere de a nu veni cu nicio propunere”, a declarat Marcel Ciolacu, după decizia lui Iohannis de a accepta mandatul lui Ludovic Orban.

Întrebat dacă PSD va vota un alt Guvern decât unul din partea social-liberalilor, Ciolacu a răspuns „de la PNL categoric nu. Așteptăm să vedem totuși ce va ieși de la consultări. Ne menținem varianta unui Guvern de specialiști până la alegeri”.

Dan Barna, liderul USR, a spus, în cadrul unei emisiuni digi24, că decizia luată e Iohannis este surprinzătoare și diferită față de ce transmitea șeful statului în urmă cu 24 de ore.

„Decizia de azi este oarecum surprinzătoare, raportată la decizia de aseară. Vedem că la 24 de ore premierul și-a depus mandatul. Consultările considerăm că sunt firești pentru a face pasul necesar ieșirii din criza politică de acum”, a spua Dan Barna.

Președintele USR a declarat că va merge la consultările cu șeful statului cu propunerea Dacian Cioloș premier. „Alianța USR-PLUS are o formulă încă din momentul constituirii alianței, vom merge cu Dacian Cioloș ca propunere”, a precizat Dan Barna.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×