Ludovic Orban, măsuri radicale. Anunță concedieri masive: sute de mii de bugetari, dați afară. Salariile demnitarilor, îngheţate

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
09/12/2019, 10:24
Ludovic Orban, măsuri radicale. Anunță concedieri masive: sute de mii de bugetari, dați afară. Salariile demnitarilor, îngheţate
Guvernul Orban ia măsuri radicale pentru ajutarea bugetului. Sursa foto: antena3.ro

Guverul Orban pregătește câteva schimbări radicale pentru a menține deficitul bugetar la un nivel de 4% din Produsul Intern Brut şi în 2020! Astfel, guvernanții se pare că vor trece la concedieri masive din rândul bugetarilor angajați pe pile, dar se gândesc să înghețe și salariile demnitarilor, dar să interzică și cumularea pensiei cu salariul de la stat.

Guvernul Orban ia măsuri radicale pentru ajutarea bugetului

Vicepremierul Raluca Turcan a anunţat că în perioada următoare vor fi făcute evaluări pentru fiecare minister în parte pentru ca angajaţii fără experienţă să fie concediaţi.

„Cei care sunt clienţi politici, nepoţi, iubite sau alte legături cu demnitarii vor trebui să-şi vadă de drum. (…) Am vorbit de exemplu cu ministrul Dezvoltării Regionale, care mi-a spus că în interiorul instituţiei pe care o conduce, la nivel de demnitate se face o reducere cu 40%, la nivel de conducere a instituţiei, o reducere cu 30%, iar la nivel de execuţie, o reducere de 20%. Fiecare ministru va veni cu schema lui, pe care o va prezenta primului-ministru şi va spune ‘acesta este aparatul de lucru pe care noi îl vrem”, a spus Turcan.

Salariile demnitarilor vor fi înghețate

Ținând cont de cele declarate de Raluca Turcan, 20% din numărul angajaţilor administraţiei publice centrale, care sunt în număr de peste 760 de mii de oameni, ar însemna un total de peste 150 de mii de disponibilizări, potrivit adevărul.ro.

Premierul Ludovic Orban a mai devăluit o măsură la care Guvernul se gândește. ”Ştiţi foarte bine că veniturile, indemnizaţiile celor care ocupă funcţii de demnitate publică sunt plătite în raport cu salariul minim pe economie. Şi ce decizie am luat: se va majora salariul minim pe economie, să nu crească şi salariile celor care deţin funcţii de demnitate publică”, a declarat Ludovic Orban.

Ori pensie, ori salariu!

Și ministrul Muncii, Violeta Alexandru, vine cu măsuri pentru ajutarea bugetului: interzicerea cumulării pensiei cu salariul de la stat!

„Trebuie să existe o justă măsură pentru cei care, deşi au vârsta de a putea lucra, beneficiază de pensie, după care se angajează în sistemul public. Are legătură cu justeţea unei măsuri faţă de o situaţie dată în care o persoană, deşi în plină formă de muncă, după ce primeşte pensia se angajează tot într-o instituţie publică, de unde vine concluzia că ea poate munci în continuare”, a opinat ministrul.

De altfel, un proiect de lege care prevede reglementarea cumulării pensiei cu salariul, propus de către doi deputaţi PNL în cursul lunii februarie anul curent, a fost adoptat tacit de Senat, fiind trimis spre dezbatere Camerei Deputaţilor, care este for decisiv. Aproximativ 100.000 de oameni sunt atât pensionari, cât şi angajaţi la stat.

De asemenea, Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a anunţat eliminare pensiilor speciale. „Eu am un proiect în Parlament de eliminare a pensiilor speciale în afara celor pentru militari. PSD a votat împotrivă. (…) Nu e nimeni mai special în România. Toţi plătim contribuţii”, a spus Cîţu.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×