Ludovic Orban, despre zvonurile privind închiderea Bucureștiului: „Fake news grosolan, făcut cu premeditare”

În momentul de față, bilanțul românilor infectați cu noul coronavirus a ajuns la 139, cele mai multe cazuri, 39 la număr, fiind înregistrate în București. În aceste condiții, tot mai multe voci au susținut că se impune închiderea Capitalei, afirmația fiind alimentată și de zvonurile care circulă de câteva zile în mediul online. Întrebat dacă autoritățile intenționează să recurgă la o astfel de măsură în vederea stopării epidemiei, Ludovic Orban a negat vehement, catalogând informația drept un „fake news grosolan, făcut cu premeditare”.

Guvernul nu ia în calcul închiderea Bucureștiului. Ludovic Orban a solicitat Ministerului de Interne să demareze o anchetă în acest sens

Într-o conferință de presă susținută duminică, de la Vila Lac 1, unde este izolat în urma contactului cu senatorul PNL Vergil Chițac, diagnosticat cu COVID-19, premierul României a dat asigurări că nu se pune, cel puțin pentru moment, problema închiderii Capitalei.

Totodată, șeful Executivului a solicitat Ministerului de Interne să demareze o anchetă, acuzând faptul că informațiile false au fost răspândite cu intenția de a provoca panică în rândul bucureștenilor.

Nu s-a discutat niciodată închiderea Capitalei. A fost un fake news grosolan, făcut cu premeditare. Am solicitat Ministerului de Interne să demareze o anchetă pentru a vedea care este sursa acestei dezinformări, care a creat panică în București”, a declarat Ludovic Orban.

Nu se pune problema închiderii metroului sau a celorlalte mijloace de transport în comun

De asemenea, în ultima vreme au circulat o serie de zvonuri conform cărora închiderea metroului s-ar număra printre măsurile pregătite de autorități odată cu decretarea stării de urgență, în contextul epidemiei de coronavirus. Chestionat pe marginea acestui subiect, premierul a explicat motivele pentru care astfel de restricții nu au, cel puțin pentru moment, un fundament real.

Cât despre celelalte mijloace de transport în comun, STB-ul este în subordinea municipalității, astfel că o decizie în acest sens rămâne la latitudinea Gabrielei Firea și a Primăriei Capitalei. Orban a amintit, în schimb, de îndemnul adresat companiilor și instituțiilor de a decala programul angajaților, astfel încât să evite aglomerațiile.

Măsura de închidere a metroului e una extremă care nu are nicio fundamentare azi și care poate provoca perturbații majore. STB e în subordinea primăriei.

Nu trebuie să ne închidem toți în case, să ne ferim și de deplasarea la locul de muncă, activitatea economică trebuie să funcționeze, cu respectarea recomandărilor de protejare a sănătății.

Pot fi folosite metode de transport alternativ – bicicleta, pe jos, e de evitat să te sui într-un mijloc de transport foarte aglomerat. Dar acest serviciu de transport public trebuie asigurat, nu doar în București. Vreau să încredințez cetățenii români că vom lua doar acele măsuri care sunt cu adevărat esențiale”, a mai spus Ludovic Orban.