Ludovic Orban, despre pensii: „Există o lege pe care încercăm să o respectăm”. Deficit de 2 miliarde de lei la buget

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri de ultima ora
07/11/2019, 16:43
Ludovic Orban, despre pensii: „Există o lege pe care încercăm să o respectăm”. Deficit de 2 miliarde de lei la buget
Ludovic Orban a vorbit despre creșterea pensiilor *foto: hepta.ro

Noul premier al României, președintele PNL Ludovic Orban, a anunțat joi că situația cu privire la bugetul de pensii este una îngrijorătoare. Orban a anunțat că există un deficit de două miliarde de lei, dar că guvernul pe care îl conduce „intenționează” să respecte actuala lege a pensiilor.

Ludovic Orban, despre pensii: „Ne confruntăm cu un deficit de peste 2 miliarde de lei”

Ludovic Orban a explicat că își dorește să respecte legea pensiilor aflată în vigoare. Însă, premierul a susținut că „din discuţiile cu ministrul de Finanţe, în loc de excedent la fondul de pensii, aşa cum a prezentat Guvernul PSD la legea bugetului de stat, un excedent de 2,4 miliarde lei, astăzi ne confruntăm cu un deficit la fondul de pensii, deficit de peste 2 miliarde lei”, a afirmat Orban.

Premierul a precizat că trebuie ca noul Guvern să analizeze foarte serios de ce faţă de obiectivele de colectare există nerealizare majoră în ceea ce priveşte colectarea contribuţiei de pensii. Întrebat dacă România îşi permite o majorare de 40% a punctului de pensie, anul viitor, Orban a răspuns că în condiţiile unei creşteri economice solide este această posibilitate de creştere a punctului de pensie, dar Guvernul realizează în prezent un studiu de impact pe diferite scenarii.

Cât va crește punctul de pensie, potrivit noii legi

Noua lege a pensiilor a început deja să se aplice pe anumite capitole. Concret, în primă fază, în luna septembrie, a avut loc prima majorare a punctului de pensie. Acesta a crescut de la 1.265 de lei la 1.775 de lei iar din 1 septembrie 2021, punctul de pensie va mai crește cu 100 de lei și va ajunge la 1.875 de lei. De asemenea, pensiile anticipate din prezent vor deveni pensii pentru limită de vârstă și se vor recalcula, prin adăugarea perioadelor asimilate nevalorificate la stabilirea pensiei și a eventualelor stagii de cotizare realizate până la data recalculării.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×