Ludovic Orban, anunț despre deficitul bugetar: „Este mult mai mare în realitate”

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri de ultima ora
08/11/2019, 18:21
Ludovic Orban, anunț despre deficitul bugetar: „Este mult mai mare în realitate”
Ludovic Orban a vorbit despre deficitul bugetar *foto: agerpres

Noul premier Ludovic Orban a făcut un anunț interesant cu privire la deficitul bugetar de pe primele zece luni ale anului 2019. Astfel, liderul liberal a anunțat că în realitate deficitul bugetar ar fi mai mare decât 2,8% din PIB, cât au anunțat predecesorii săi social-democrați.

Ludovic Orban, anunț îngrijorător despre deficitul bugetar

Ludovic Orban a vorbit în cadrul evenimentului Topul naţional al firmelor private din România despre investițiile făcute de precedesorii săi: „Suntem pe minimum de investiţii din ultimii zece ani de zile, am ajuns la un minim istoric de investiţii publice în ultimii zece ani. Deficitul bugetar este un deficit foarte mare, de 2,8% în zece luni, dar în realitate acest deficit bugetar este mascat pentru că deficitul bugetar este mai mare. (…) A fost menţinut sub 3% pe spinarea mediului de afaceri”, a spus Orban.

El a explicat cum a fost mascat deficitul bugetar imens: „O şmecherie utilizată este întârzierea ram bursărilor de TVA către firme. La ora actuală, mi-e greu să calculez întârzierea medie care există, dar este foarte mare, este probabil de peste 90 de zile întârzierea la rambursările de TVA. Sumele restante care trebuiau plătite către firme din rambursările de TVA se cifrează la cel puţin 5 miliarde, adică Guvernul a menţinut deficitul folosind banii firmelor care ar fi trebuit să se întoarcă la firme. (…) O altă şmecherie – neplata lucrărilor, atât pe Ministerul Transporturilor, cât şi pe Ministerul Lucrărilor Publice”, a adăugat Ludovic Orban.

Ludovic Orban a vorbit despre banii din PNDL

Ludovic Orban a prezentat o metodă prin care guvernul precedent a ținut jos deficitul bugetar: „De exemplu, la Programul Naţional de Dezvoltare Locală există situaţii de lucrări realizate care trebuiau să fie plătite de peste 5 miliarde, adică firme private au efectuat lucrările şi aşteaptă cu lunile ca să li se plătească lucrările efectuate, iar în perioada aceasta, în loc să primească banii pentru lucrările efectuate, probabil ca să-şi menţină ritmul de lucru, trebuie să împrumute ca să poată să-şi menţină cash flow-ul. Acestea sunt atitudinile fostei guvernări şi mijloacele prin care încearcă să mascheze un adevăr extrem de dureros”, a mai spus Orban.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×