Lovitură năucitoare pentru românii care dețin carduri Mastercard și Visa

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
19/02/2019, 16:52
Lovitură năucitoare pentru românii care dețin carduri Mastercard și Visa
Vești nu tocmai bune pentru cei care folosesc carduri Mastercard și Visa

Lovitură năucitoare pentru cei care dețin carduri Mastercard și Visa. Cele două companii se gândesc foarte serios la posibilitatea de a majora comisioanele interbancare, pentru toate tranzacțiile efectuate prin intermediul cardurilor bancare pe care le operează.  Aceste taxe constituie cea mai profitabilă sursă de venit pentru Visa și Mastercard. Măsurile respective ar putea fi resimțite cel mai tare la nivelul comercianților. La orice plată efectuată de client cu cardul, comercianții au obligația de a achita o anumită taxă către banca ce intermediază tranzacția. La rândul său, banca respectivă va plăti o taxă către compania care operează rețeaua de carduri.

În cele mai multe cazuri, compania  care eliberează cardul de credit nu este și cea care operează întreaga  rețea a cardurilor. Spre exemplu, banca Chase eliberează cardurile de credit și percepe pentru acest serviciu un anumit comision interbancar. La rândul său, Chase va achita către compania Visa, care operează cardurile respective, o raxă relativ mică. Există și companii care preferă să se ocupe atât de rețeaua cardurilor de credit, cât și de eliberarea cardurilor în sine. Un astfel de exemplu este American Express.

Ce se va întâmpla cu cardurile Mastercard și Visa

Potrivit informațiilor furnizate de The Wall Street Journal, Mastercard și Visa vor majora taxele, începând cu luna Aprilie a acestui an. Chiar dacă aceste comisioane percepute pentru fiecare transfer bancar par nesemnificative, ele adunate generează o sursă de venit considerabilă pentru cele două companii care operează cardurile Mastercard și Visa. În același timp, comisioanele respective generează costuri semnificative pentru cei care activează în industria comerțului.

Mastercard și Visa impun comisioane interbancare mai mari
Mastercard și Visa impun comisioane interbancare mai mari

În aceste condiții, o astfel de măsură ar putea deveni preocuparea Protecției Consumatorului, întrucât clienții vor plăti sume mai mari de bani pentru produsele cumpărate, tocmai din cauza acestor comisioane. Pe de altă parte, este de notat faptul că la ora actuală, tot mai multă lume preferă să achite cumpărăturile prin intermediul cardurilor de credit, fiind o modalitate de plată mult mai ușoară și rapidă.

Astfel că măsura cea mai la îndemână pentru toți comercianții va fi creșterea prețurilor, indiferent de metoda de plată pe care o preferi, cash sau cu cardul. Deseori, băncile apelează la tot felul de artificii, cum ar fi punctele de fidelitate sau premiile, tocmai pentru a atrage clienți și implicit, comisioane interbancare pentru fiecare tranzacție efectuată. Aceste comisioane sunt mult mai mari în Statele Unite ale Americii, comparativ cu Europa, din pricina numeroaselor activități frauduloase înregistrate pe întreg teritoriul SUA.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×