Chiar dacă au trecut deja 7 ani de când s-a stins din viață, cântăreața Naarghita este prezentă în continuare în amintirile românilor de pretutindeni, mai ales datorită melodiilor sale nemuritoare. Îndrăgita artistă și-a descoperit pasiunea pentru muzica și dansurile cu specific indian încă de la o vârstă fragedă, după ce a vizionat „Vagabondul”, celebrul film bollywoodian, pe care mărturisea că l-a revăzut de peste 50 de ori.
Povestea sa de viață ar putea face cu mare ușurință obiectul unei pelicule de acest gen, iar un episod interesant și mai puțin cunoscut publicului larg o are în prim plan chiar pe Elena Ceaușescu, soția omului care a condus cu mână de fier țara noastră în perioada comunistă.
În doar câțiva ani de la debut, Maria Amarghioalei, o tânără din Pufești, județul Vrancea, reușea să cucerească publicul din România, devenind un adevărat „fenomen”, iar de aici și până la o propunere concretă de a intra în lumea Bollywood-ului a mai fost doar un pas. La invitația premierului Indiei de atunci, Indira Gandhi, artista a vizitat New Delhi, unde a avut ocazia să-l cunoască pe idolul său, actorul și regizorul indian Raj Kapoor.
Cei doi au legat o prietenie strânsă, care s-a transformat rapid într-o frumoasă poveste de dragoste. Fericirea Naarghitei a fost curmată, însă, de intervenția bruscă și nemiloasă a Elenei Ceaușescu, care i-a interzis să mai călătorească în India și a despărțit-o astfel pentru totdeauna de bărbatul iubit.
„Visez să ajung din nou in India, să-mi aduc cântece noi. N-am mai văzut India din 1976, când mi s-a spus că doamna Ceauşescu ar fi zis că nu mai pot pleca afară, nefiind măritată.
Spunea că sunt o valoare şi nu trebuie să mi se dea posibilitatea de a mă pierde prin alte părţi. Să aduc bani in ţară, că teatrele sunt sărace. Să cânt şi geamparale, dacă e nevoie”, mărturisea Naarghita într-un interviu acordat în urmă cu câțiva ani.
În 2007, artista care altădată fermeca publicul cu cântecele și dansurile sale indiene visa la o revenire pe scenă, după o lungă perioadă de absență, provocată de moartea mamei sale. Simțea, însă, că mai are multe de oferit, mai ales că vocea nu o părăsise și nici mișcările electrizante ale corpului nu o trădau.
„Încerc să revin în viaţa publică cu emoţii. Sunt mult mai mari decât la debut. A apărut un public nou, au venit generaţii care nu mă cunosc, dar există încă atâţia oameni, unii chiar foarte tineri, care mi-au rămas fideli mie şi muzicii mele.
Vreau să cânt din nou. Vocea e la fel de bună ca în urmă cu 20 de ani. Am făcut exerciţii în toată această lungă vreme”, spunea Naarghita. Ultimii ani i-a petrecut, însă, în sărăcie, fiind nevoită să se descurce cu o pensie infimă, de 40 lei, „răsplata” primită din partea României, pentru care și-a sacrificat întreaga viață.
A murit singură, în apartamentul din Capitală în care locuia cu chirie, la vârsta de 74 de ani. Nepoata sa a fost cea care a găsit-o fără suflare, iar vestea a fost cu atât mai șocată, cu cât artista nu părea să aibă probleme de sănătate. Din contră, vorbea cu mare entuziasm despre planurile sale, mai ales că avea de gând să publice și o carte autobiografică.