Din 16 martie românii nu vor mai avea voie să fumeze în spaţiile publice închise, spaţiile închise de la locul de muncă, la locurile de joacă pentru copii – inclusiv în cele din parc – , în unităţile de învăţământ, în unităţile sanitare, precum şi cele destinate protecţiei copilului. Ţigările vor fi interzise în baruri, restaurante şi cafenele. Cei care vor dori să îşi aprindă o ţigară trebuie să iasă afară.
În plus, nici în mijloacele de transport în comun, inclusiv taxiuri, nu se va mai putea fuma, scrie republica.ro.
Despre ţigările electronice legea prevede doar că vor fi interzise în mijloacele de transport în comun şi la locurile de joacă pentru copii.
Potrivit noii legi, nu se va mai putea fuma nici în staţiile de transport în comun, pentru că legea publicată recent în Monitorul Oficial prevede că un spaţiu public închis este format din minimum doi pereţi şi un acoperiş, indiferent de natura lor, fie că sunt construcţii temporare sau permanente.
Fumatul va putea fi permis, potrivit legii noi, în două tipuri de spaţii publice închise, şi anume în aeroportul internaţional, unde există posibilitatea amenajării de spaţii pentru fumători, precum şi în celulele de maximă siguranţă din penitenciare, adică în celulele unde există câte un singur deţinut.
În celulele unde sunt mai mulţi deţinuţi nu este permis fumatul, pentru că acolo s-ar putea să existe şi nefumători.
Noua lege introduce amenzi şi pentru persoanele fizice care încalcă legea, lucru care nu era menţionat în vechea lege. Amenda este de la 100 la 500 de lei pentru persoanele fizice, iar sfera de aplicare intră în competenţa Poliţiei şi Poliţiei locale.
Sancţiunile în cazul localurilor unde va fi încălcată legea vor fi între 5000 şi 15000 lei, iar legea prevede inclusiv măsura complementară de suspendare a activităţii în cazul încălcării repetate a legii. În cazul agenţilor economici cei care vor putea face în continuare controale şi da amenzi sunt cei de la ANPC.
Unde se va mai putea fuma totuşi, de la 16 martie?
Ministerului Sănătăţii indică locurile unde va mai fi permis fumatul sau nu, începând din 16 martie.
Astfel, în faţa restaurantului, pe terasă, se va putea fuma dacă acolo va fi amenajat un loc de fumat, fără ca acesta să fie unul acoperit şi cu minimum doi pereţi.
Un alt loc unde nu va mai fi permis fumatul de la 16 martie este reprezentat de balcoanele deschise ale clădirilor de birouri, după cum ne-a precizat şeful ANPC, Paul Anghel.
1. În staţiile de autobuz (cele acoperite şi cu 2 „pereţi”) – NU este permis fumatul
2. Pe stadioane – NU este permis
3. În faţa restaurantului, pe terasă – Dacă se amenajează loc de fumat, fără să fie acoperit şi cu minimum doi pereţi – DA
4. În maşinile personale, dacă sunt şi copii minori – DA, din punct de vedere legal. NU, „din punct de vedere moral”, spun autorităţile.
5. În parc – DA, în apropierea locului de joacă al copiilor – NU
6. La un concert în Piaţa Constituţiei – dacă este spaţiu deschis şi nu există compartimentări, în locuri special amenajate – DA
7. În taxi – NU
8. În curtea spitalului – NU
9. Pe plajă la mare – Dacă este loc de joacă – NU. Dacă este plajă deschisă – DA
10. Dacă vecinul fumează pe balconul lui, poate fi reclamat? NU. Locuinţa personală nu este loc public. Dacă desfăşoară activitate economică pe balcon, atunci este loc de muncă închis şi nu se fumează. Reclamaţia se poate face la Poliţie.
11. În restaurante nu se va mai fuma deloc sau vor putea fi amenajate spaţii speciale? – Doar în spaţii care nu încalcă dispoziţiile legale ( 2 pereti şi un acoperiş). Practic, nicăieri în restaurant nu se va mai putea fuma, pentru că, în plus, este şi loc de muncă
12. Vor dispărea scrumierele din faţa marilor magazine? Dispar scrumierele de la intrare la metrou? – NU. Dacă este în aer liber, şi nu este încadrat de acoperiş şi 2 pereţi, se poate fuma.
13. Pe balcoanele clădirilor de birouri – (acoperite şi cu minimum doi pereţi) – NU va mai fi permis fumatul (după cum a declarat şeful ANPC).
Paul Anghel, directorul general al ANPC, a confirmat la rândul lui câteva din locurile unde se va putea fuma din 16 martie şi unde nu va mai fi permis fumatul.
„În staţia de autobuz nu se va mai putea fuma, dacă e acoperită şi cu doi pereţi. În maşina personală se va putea fuma, dacă nu sunt copii minori în maşină. În parc poţi să fumezi, dar în perimetrul locurilor de joacă sau în apropierea locurilor de joacă nu se va putea fuma. Pe un stadion nu se poate fuma. La concerte în pieţe deschise se poate fuma. În clădirile de birouri, pe balcoanele deschise, nu va mai fi permis fumatul”, a declarat directorul general al ANPC, Paul Anghel.
Pe de altă parte, reprezentanţii Metrorex au precizat că scrumierele de la gurile de metrou urmează să fie scoase, treptat.
Dispar scrumierele din faţa marilor magazine, acolo unde există? Delia Nica, director executiv Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România, spune că subiectul amplasării scrumierelor în faţa marilor magazine, în cazul magazinelor care nu se găsesc în complexe comerciale şi în care accesul se face direct de afară, va fi discutat luna viitoare cu membrii AMRCR.
„Nu ştiu cum se va întâmpla. Eu personal mi-am notat în agendă această dată – 16 martie. E una din cele mai fericite zile din viaţa mea de după Revoluţie. (Despre scrumiere în faţa marilor magazine, acolo unde există – n.n.) O să vorbim. O să le pun întrebarea pe 3 martie, la Adunarea generală a membrilor AMRCR”, a declarat pentru Delia Nica.
Noua lege nu va avea şi nişte norme de aplicare. La întrebarea dacă noua lege va avea nişte norme de aplicare, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au declarat pentru Republica.ro că „nu sunt necesare norme de aplicare”, pentru că „legea este foarte clară”.
Va exista însă, pentru reprezentanţii Ministerului de Interne un „ghid de implementare a legii”, după cum ne-a precizat iniţiatoarea legii, deputata Aurelia Cristea.
Sursă: www.romaniatv.net