Liderul deputaților PSD: “Votul pentru Guvernul Orban, pe 4 noiembrie”

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
23/10/2019, 23:15
Liderul deputaților PSD: “Votul pentru Guvernul Orban, pe 4 noiembrie”
Alfred Simonis anunță că votul pentru noul Guvern va avea loc pe 4 noiembrie. Sursa foto: g4media.ro

Noul Guvern propus de Ludovic Orban, prim-ministrul desemnat de președintele Klaus Iohannis, va fi supus votului din Parlament în cursul zilei de luni, 4 noiembrie. Cel puțin așa susține Alfred Simonis, liderul grupului Partidului Social Democrat din Camera Deputaților, care afirmă că acesta este termenul necesar audierii tuturor miniștrilor.

Liderul deputaților PSD susține că votul pentru noul Guvern va avea loc pe 4 noiembrie

Într-un interviu acordat recent, Simonis amintește că audierile celor 26 de miniștri ai Guvernului Grindeanu au durat aproximativ șase ore, în condițiile în care o astfel de procedură trebuie să se întindă pe parcursul mai multor zile. Totodată, liderul PSD, Viorica Dăncilă, le-a solicitat public parlamentarilor PSD să facă „măcel” la audierea miniștrilor liberali în comisii. Între timp, actualul premier a anunțat că va depune joi lista Cabinetului său, urmând ca Birourile Permanente ale celor două Camere să fie convocate luni dimineață.

Înseamnă că luni de dimineaţă vor fi convocate Birourile permanente reunite ale Camerei şi Senatului în care se va stabili un calendar al audierilor. Foarte important este să avem timpul necesar să audiem fiecare ministru, să nu fim pe fugă, să încercăm să înţelegem ce doreşte să facă fiecare potenţial ministru pe domeniul pe care îl va coordona, după care să stabilim ziua de vot. Dacă luni vor fi Birourile permanente reunite, măcar două, trei zile de audieri trebuie să avem în comisii, urmând ca după aceea să avem votul. Dacă va fi la finalul săptămânii viitoare sau la începutul celeilalte, rămâne să stabilească Birourile permanente reunite, dar, din câte am înţeles la moţiunea de cenzură, (…) cei din Opoziţie nu doresc un vot vineri, cum nu au dorit nici la moţiunea de cenzură, mă gândesc că nu vor vrea vineri să facă nici învestirea noului Guvern, prin urmare cel mai probabil votul va fi luni, 4 noiembrie”, a declarat Alfred Simonis.

Ludovic Orban este convins că Guvernul său va trece de votul Parlamentului. Sursa foto: digi24.ro
Ludovic Orban este convins că Guvernul său va trece de votul Parlamentului. Sursa foto: digi24.ro

Ludovic Orban, reacție dură după decizia Pro România de a nu susține Guvernul

Până la votul de învestitură, Ludovic Orban poartă în aceste momente negocieri dure cu formațiunile politice aflate în Parlament, pentru a le convinge să dea aviz pozitiv Executivului său. Liderul PNL s-a lovit, însă, de refuzul lui Victor Ponta, președintele Pro România anunțând că formațiunea sa nu va susține noul Guvern. În replică, Orban îi transmite, însă, că nu avea mari așteptări în acest sens, iar șansele Cabinetului format exclusiv din liberali rămân în picioare.

Îmi este foarte greu să înțeleg această decizie, deși nu aveam mari așteptări. Pe de o parte, votezi o moțiune de cenzură să dai jos Guvernul Dăncilă și, pe de altă parte, nu participi la învestirea unui Guvern care să înlocuiască Guvernul Dăncilă. E o contradicție în atitudini, dar nu este surprinzătoare apariția unor contradicții în atitudinile publice. În mod evident, mă așteptam la această poziție. Asta nu înseamnă că șansele de a reuși învestirea Guvernului nu rămân în picioare„, a declarat Ludovic Orban.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×