Liberalizarea serviciilor medicale. Românii care au cotizat la bugetul asigurărilor de sănătate dintr-un stat UE vor avea asimilată perioada și în sistemul din România

Narcis Rosioru   
în Stiri de ultima ora
06/02/2020, 14:05
Liberalizarea serviciilor medicale. Românii care au cotizat la bugetul asigurărilor de sănătate dintr-un stat UE vor avea asimilată perioada și în sistemul din România
Liberalizarea serviciilor medicale. Românii care au cotizat la bugetul asigurărilor de sănătate dintr-un stat UE vor avea asimilată perioada și în sistemul din România. Sursa foto: Hepta

Ministerul Sănătății a emis un comunicat prin care încearcă să-i lămurească pe români cu privire la OUG legată de liberalizarea serviciilor medicale. Printre modificări, instituția explică faptul că toți românii care au cotizat la bugetul de sănătate al unui stat UE va avea asimilată perioada și la sistemul de sănătate românesc și va beneficia de aceleași avantaje ca orice român ce a cotizat.

Ce aduce nou liberalizarea serviciilor medicale

Prima lămurire pe care o face instituția cu privire la liberalizarea serviciilor medicale este aceea că românii nu vor plăti nimic dacă vor alege să se trateze la privat sau la stat, nelămurire ce a atras indignarea opiniei publice.

În plus, prin OUG adoptată de Guvern numărul vieților salvate va fi în creștere, având în vedere că România ocupă primul loc la nivelul Uniunii Europene în ceea ce privește mortalitatea cauzată de afecțiuni tratabile.

Potrivit comunicatului, Ministerul Sănătății anunță că spitalele private au fost incluse în programele de sănătate gestionate de CNAS încă din anul 2014

„Modificarea actuală este o actualizare a legislației din 2014 în care era lăsat în suspans această formulare ambiguă: când sunt excedate anumite capacităţi de primire pot fi accesate de către pacienți anumite servicii, lucru absolut neclar şi greu de interpretat.

Ministerul promite că pacienții nu vor plăti în plus la privat

Mai mult, se dă posibilitatea ca spitalele de stat care au această capacitate să trateze pacienții critici cu infarct miocardic, accident cerebral, etc.Astfel, crește numărul unităților sanitare în care se rezolvă astfel de cazuri, pacientul doar beneficiază de tratament, nu plătește nimic.

În cazul spitalelor private, pacienții nu vor plăti nimic în plus”, precizează Ministerul Sănătății.

Liberalizarea serviciilor medicale ar da mai multe șanse la viață pacienților în stare critică, permințând mai multor centre să opereze sau să trateze astfel de pacienți.

„În cazul pacienților aflați în stare critică (infarct miocardic, AVC, etc), prin modificarile aduse astazi se deschide pacienților accesul și la alte spitale de stat decat pana acum dar si private care pot opera aceste programe.

De exemplu, programul de infarct miocardic acut, care va permite mai multor centre să-l opereze, creând accesibilitatea pacienților și reducând timpul din momentul stabilirii diagnosticului și rezolvarea intervențională”, mai anunță Ministerul Sănătății pe site-ul instituției.

Printre prevederile ordonanței privind liberalizarea serviciilor medicale, modificările Legii 95 va da startul unor programe naționale importante, precum cel destinat persoanelor cu afecțiuni din spectrul autist, dar și acordarea în premieră a unor servicii integrate de medicamente, servicii de logopedie, consultații psihologice, investigații paraclinice, logoped, etc.

Românii din UE, incluși la sistemul de asigurare din România

O altă modificare importantă adusă prin OUG are legătură cu românii din străinătate. Astfel, cei care au contribuit la sistemul de asigurări dintr-o țară UE va beneficia de asimilarea perioadei în sistemul de asigurare din România.

„O altă prevedere importantă pe care această Ordonanță de modificare a Legii 95 o are, se referă la persoanele care au lucrat în străinătate și au cotizat la bugetul asigurărilor de sănătate a altui stat mebru din UE.

Acestora li se vor asimila perioada de cotizare de acolo și în sistemul de asigurare românesc. Iată o măsură concretă pentru a aduce medicii din diaspora acasă”, se mai arată în comunicatul publicat de MS.

Totodată, personalul militar activ, polițiștii și funcționarii publici vor beneficia de indemnizații de asigurări de sănătate, dar și de pobilitatea de a beneficia de concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×