Statele Unite ale Americii se declară îngrijorate de legile Justiţiei din România! Partenerul strategic susţine că independenţa Justiţiei va avea de suferit! Departamentul de Stat al SUA a reacţionat la proiectele de modificare pe tema legilor Justiţiei care se află în dezbaterea Parlamentului de la Bucureşti.
„Statele Unite ale Americii constată cu îngrijorare faptul că Parlamentul României are în dezbatere o legislaţie care ar putea submina lupta contra corupţiei şi ar putea slăbi independenţa justiţiei în România. Aceasta legislaţie, propusă iniţial de ministrul Justiţiei, ameninţă progresele pe care România le-a făcut în ultimii ani în a construi instituţii juridice puternice în faţa amestecurilor politice. Îndemnăm Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc puterea legii şi care pun în pericol lupta contra corupţiei”, se arată într-o declaraţie a unui purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.
Legile Justiţiei, criticate dur de SUA! Reacţia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader!
De asemenea, şi ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, a făcut o afirmaţie referitoare la acest subiect.„Motivul îngrijorării noastre e că în ultimii aproximativ 15 ani România a dus o luptă tot mai credibilă împotriva corupţiei de nivel înalt şi mediu. A creat independenţa judiciară, a creat instituţii care se ocupă de descoperirea infracţiunilor şi a corupţiei, mă refer în principal la DNA. Când ne uitam la întreaga regiune, SUA cred că Romania e ţara cu cea mai credibilă lupta anticorupţie, desigur se mai pot face multe lucruri în ceea ce priveşte prevenţia şi educaţia, dar România are rezultate excepţionale în privinţa pedepsirii celor care fură din banii publici”, a afirmat acesta.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, nu a putut decât să facă o analiză pe textul trimis de Departamentul de Stat al SUA! „Am citit şi eu comunicatul şi găsesc două direcţii de exprimare: în prima parte se exprimă îngrijorarea privind modificările din legile justiţiei, care ar putea slăbi independenţa judiciară a României. Aici, comunicatul se referă la pachetul de legi(…). A doua ipoteză, de data aceasta în lectura mea, nu se mai referă la tot pachetul de legi, ci se referă doar la anumite propuneri legislative de natură să slăbească statul de drept, să pună în pericol lupta anticorupţie. În lectura pe care am dat-o eu, prima parte se referă la tot pachetul de legi, iar a doua parte la anumite propuneri”, a spus Tudorel Toader, care a mai precizat că „Parlamentul nu poate fi împiedicat să legifereze”.