Lăsatul secului pentru Postul Crăciunului 2018. Ce nu e bine să faci azi

Maria Cristina   
în Stiri de ultima ora
14/11/2018, 09:44
Lăsatul secului pentru Postul Crăciunului 2018. Ce nu e bine să faci azi
Lăsatul secului pentru Postul Crăciunului 2018. Ce nu e bine să faci azi

Lăsatul secului pentru Postul Crăciunului este în ziua de 13 noiembrie.  Postul Crăciunului începe pe 14 noiembrie și durează 40 de zile. Ultima zi de post este 25 decembrie, când este sărbătorită Nașterea Domnului Iisus Hristos. Postul Crăciunului este unul dintre cele mai importante posturi de peste an, iar cu o zi înainte de începerea acestuia, creștinii trebuie să țină cont de câteva obiceiuri și tradiții.

Ce nu e bine și ce este bine să faci pentru a avea noroc, belșug și spor! Lăsatul secului este ultima zi în care credincioșii mai pot consuma mâncare de dulce. De aceea, aceștia își adună familia la o masă pentru a le oferi bacate alese.

Superstiții și tradiții de lăsatul secului pentru Postul Crăciunului 2018

Bucate alese la masa dinaintea Postului Crăciunului
Bucate alese la masa dinaintea Postului Crăciunului. Credincioșii respectă cu stricteție tradiția de lăsatul secului.

În Bucovina se spune că cei care muncesc cu o zi înainte de Postul Crăciunului vor atrage energii negative asupra lor. O altă superstiție ar fi aceea că oamenii trebuie să acorde o mai mare atenție atunci când spală vasele. Ele trebuie puse la scurs cu gura în jos pentru a scăpa de pagubă în anul ce urmează. Mâncarea rămasă la ultima masă dinaintea Postului Crăciunului, nu se aruncă! Sunt strânse cu atenție și aruncate spre cer, în direcția răsăritului, pentru păsările cerului.

Postul nu trebuie ținut ca o dietă, deoarece acesta este o lucrare a inimii, iar acesta nu este doar o abținere de la anumite alimente. Femeile care spală așternuturile și fețele de masă în ziua în care se lasă de sec vor fi curate în tot restul anului. Gospodinele nu au voie să cosă, să toarcă și să țese – pentru a fi protejate de rele și boli. Dacă împrumuți ceva din casă, lupii se vor înmulții, consideră specialiștii în Etnografie şi Folclor de la Muzeul Dunării de Jos Călăraşi.
Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×