Lăsatul Secului, 5 martie. 4 lucruri pe care nu trebuie să le faci în această zi

Lăsatul Secului reprezintă o sărbătoare care marchează ultima zi când se mai poate mânca dulce înaintea începerii unuia dintre cele patru mari posturi. În calendarul bisericesc, această zi are două etape care duc treptat către Postul Sfintelor Paști: Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, atunci când se lasă sec de carne și Duminica Izgonirii lui Adam în Rai, când se lasă sec de brânză.

Lăsatul Secului, 5 martie

Lăsatul Secului reprezintă o sărbătoare care marchează ultima zi când se mai poate mânca dulce înaintea începerii unuia dintre cele patru mari posturi. În calendarul bisericesc, această zi are două etape care duc treptat către Postul Sfintelor Paști: Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, atunci când se lasă sec de carne și Duminica Izgonirii lui Adam în Rai, când se lasă sec de brânză. Cuvântul ”sec” din sintagma ”lăsatul secului” este înțeles ca fiind similar cu uscat, de post, fără grăsime.

Cu toate acestea, la Sfinții Părinți, accentul nu se pune pe hrană. Secul cerut de postul ortodox este seclum, adică lumea împătimită. Mai clar, biserica amintește îndeosebi de omul cel vechi și păcător care trebuie să dispară treptat. „Desfatandu-ma in adancurile pacatului, strig catre milostivirea Ta cea fara de margini… da-mi lacrimi, Hristoase, spre curatirea inimii de patimi… usile pocaintei (metanoia), deschide mie, Datatorule de Viata”, este ideea care se întâlnește în cântările Bisericii și în rugăciunile liturgice în perioada Postului Mare.

Lăsatul Secului reprezintă o sărbătoare care marchează ultima zi când se mai poate mânca dulce înaintea începerii unuia dintre cele patru mari posturi

4 lucruri pe care nu trebuie să le faci în această zi

Special pentru această zi, sunt lăsate din bătrâni obiceiuri și tradiții. Printre acestea, toată lumea știe că în orice zi subliniată în calendarul ortodox e clar că nu trebuie să se facă prea mult efort fizic. Însă, un obicei neștiut este ca gospodinele să așeze farfuriile pentru mâncare la întâmplare. E bine ca masa să fie așezată cu fața spre răsărit, fie că este vorba de prânz sau cină și ca tacâmurile să nu fie așezate pe masă în mod aleatoriu, altminteri poate aduce necazuri în gospodărie.

Nu este bine să servești mâncare nesărată– bătrânii cred că puțină sare ori deloc în preparatele de peste zi te transformă într-o persoană zgârcită și fără noroc în anul ce vine. Nu pune față de masă colorată-este recomandat să folosești o față de masă albă, la fel și tacâmurile și farfuriile deoarece albul semnifică puritate, al postului.