Klaus și Carmen Iohannis au participat la Banchetul Imperial din Japonia, după ce președintele României s-a văzut cu oficialitățile nipone. Administrația Prezidențială a publicat mai multe fotografii cu șeful statului și prima doamnă de la evenimentul cu ștaif la care au fost prezenți, candidatul la prezidențiale reușind să puncteze din nou la capitolul imagine.
Președintele a fost îmbrăcat într-un frac negru, iar la gât avea un papion alb, în timp ce prima doamnă și-a etalat silueta într-o rochie turcoaz. Cei doi au fost invitați la încoronarea noului împărat al Japoniei, Naruhito, după ce Akihito a abdicat. La marele eveniment monarhic au fost prezenți și Prințul Charles al Marii Britanii, dar și alte capete regale precum regele și regina Spaniei, Felipe al VI-lea și Letizia Ortiz.
La ceremonia de încoronare au participat peste 2.000 de oficiali din 180 de state, acesta fiind cel mai amplu eveniment diplomatic din istoria recentă a Japoniei. Fiecare eră poartă o denumire, prin urmare cea în care tocmai a intrat Japonia poartă numele de eră de aleasă armonie (Reiwa). Cea anterioară s-a numit era de obținere a păcii (Heisei) și a durat din 1989 până în acest an.
Din cauza ravagiilor făcute de taifunul Hagibis, guvernul nipon a decis să nu îi prezinte astăzi pe noii împărați prin centrul metropolei Tokyo, fapt pentru care această parte a ceremoniei a fost amânată pentru data de 1 noiembrie. În cadrul acestui eveniment, Naruhito și soția sa vor fi prezentați cetățenilor printr-o paradă fastuoasă de mașini care va avea loc în centrul capitalei nipone, dar și pe principalele bulevarde adiacente.
Împăratul Japoniei are rolul de mediator în stat, chiar dacă nu ține vreo funcție executivă. Japonia este o țară guvernată după principiile monarhiei constituționale, cu un sistem parlamentar multipartinic.