Klaus Iohannis convoacă o sesiune extraordinară a Parlamentului pentru alegeri în două tururi. Ce spune despre demisia lui Ludovic Orban

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri de ultima ora
20/01/2020, 13:57
Klaus Iohannis convoacă o sesiune extraordinară a Parlamentului pentru alegeri în două tururi. Ce spune despre demisia lui Ludovic Orban
Klaus Iohannis convoacă o sesiune extraordinară a Parlamentului pentru alegeri în două tururi *foto: hepta.ro

Klaus Iohannis a ieșit luni, 20 ianuarie, într-o conferință de presă în care a anunțat că a trimis Camerei Deputaților și Senatului două scrisori prin care a solicitat convocarea unei sesiuni extraordinare parlamentare pentru angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul de lege privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi.

Regulamentul Camerei Deputaţilor prevede că aleşii se pot întruni în sesiune extraordinară la cererea Preşedintelui României, a Biroului permanent sau a cel puţin unei treimi din numărul deputaţilor.

Klaus Iohannis a cerut o sesiune extraordinară a Parlamentului pentru alegerile locale în două tururi

Articolul 84 din regulamentul Camerei Deputaților prevede că „Cererea de convocare a unei sesiuni extraordinare se face în scris şi va cuprinde ordinea de zi, precum şi perioada de desfăşurare a sesiunii. Neaprobarea de către Cameră a ordinii de zi solicitate împiedică ţinerea sesiunii extraordinare”.

în ceea ce privește alegerile anticipate, preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că nu exclude varianta demisiei premierului Ludovic Orban. Şeful statului precizează, însă, că nu au existat discuţii punctuale pe acest subiect. „Eu nu exclud acum din start absolut niciun scenariu, dar chestiunea demisiei nu a fost discutată”, a spus Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Reamintim că Guvernul a transmis, luni dimineaţă, documentul de asumare a răspunderii pe proiectul de lege privind revenirea la alegerea primarilor în dpuă tururi. În acest context, Lia Olguţa Vasilescu a anunţat că PSD negociază cu toate partidele parlamentare pentru depunerea unei moţiuni de cenzură. Sunt necesare 233 de voturi pentru a demite Guvernul Orban.

Klaus Iohannis nu îl vrea pe Ludovic Orban candidat la Primăria Capitalei

Klaus Iohannis a mai spus și că nu crede că Ludovic Orban ar trebui să fie măsurat ca un eventual candidat pentru Primăria Capitalei, ci că preferă să rămână premier.

„Asta nu cred, ştiu că există o discuţie, nu ştiu de unde a venit, că ar fi bine să candideze Ludovic Orban pentru Primpăria Capitalei. Eu nu cred acest lucru. Domnul Orban este foarte potrivit pentru poziţia de prim-ministru şi eu personal îmi doresc să rămână pe poziţia de prim-ministru. Nu mi s-ar părea util absolut deloc să se meargă pe un scenariu cu candidatura Orban pentru Municipiul Bucureşti”, a spus Klaus Iohannis.

Reacția președintelui vine după ce în spațiul public a apărut informația că liberalii îi vor testa pentru funcția de primar al Capitalei pe președintele PNL Sector 6, Ciprian Ciucu, pe șefa PNL București și actualul Ministru al Muncii, Violeta Alexandru, europarlamentarul Rareș Bogdan și șeful cancelariei premierului, Ionel Dancă.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×