Klaus Iohannis, declarații despre situația din Iran, alegerile anticipate, pensiile românilor, dublarea alocațiilor și candidatul PNL la Primăria Capitalei

Dan Suta   
în Stiri de ultima ora
09/01/2020, 20:18
Klaus Iohannis, declarații despre situația din Iran, alegerile anticipate, pensiile românilor, dublarea alocațiilor și candidatul PNL la Primăria Capitalei
Klaus Iohannis a spus că țara noastră nu este afectată de situația din Iran. Sursa foto: captură Digi 24

Președintele României, Klaus Iohannis, a vorbit despre situația din Iran. Șeful statului a spus că România rămâne fidelă NATO în această chestiune. Președintele a dat asigurări că țara noastră nu este afectată direct de intențiile belicoase ale statului din Orientul Mijlociu.

Klaus Iohannis îi liniștește pe românii care se tem de război cu Iranul

„Amplificarea tensiunilor nu este în interesul comunității internaționale. Trebuie să identificăm soluții pașnice. Evoluțiile recente au un impact la nivel național”, a declarat președintele României în ieșirea din această seară de la Palatul Cotroceni.

„Până în prezent, interesele României nu au fost direct afectate, mă refer la securitatea cetățenilor români, incluzându-i pe militarii noștri. 

Iohannis a reiterat nevoia de a continua lupta împotriva terorismului

România a condamnat escaladarea tensiunilor. Ne-am exprimat poziția inclusiv în raport cu atacurile la bazele care găzduiesc personalul american.

Salut declarația de ieri a președintelui Statelor Unite. România susține suveranitatea și integritatea teritoriului irakian. Țara noastră a participat la demersuri internaționale colective pentru stabilizarea Iraq-ului”, a mai spus Iohannis.

Lupta țării noastre împotriva terorismului trebuie să continue cu fermitate, a mai spus președintele țării. „Mâine, România poate fi parte a găsirii soluțiilor, la Bruxelles. Vom transmite mesajele noastre ferme și trebuie să găsim soluții comune constructive”, a mai spus șeful statului.

„NATO trebuie să se implice mai mult în regiune și în combaterea terorismului. Trebuie prevenită o spirală a instabilității și o implicare a tuturor statelor din zonă și din Europa. 

România nu este vizată de niciun fel de amenințare. După cum am văzut ieri, astăzi, se poate constata o oarecare calmare a situației”, a încheiat președintele României.

Președintele a mai spus că timpul de reacție al României în cazul Iran a fost unul bun. Șeful statului a zis că la 10 minute după atacurile din Iran a stat de vorbă cu miniștrii de resort.

Șeful statului a mai vorbit și despre alte teme, printre care mărirea alocației. Președintele a spus că probabil nu va refuza legea majorării, însă va analiza textul până pe 18 ianuarie, ultima dată până la care o poate promulga. De asemenea, șeful statului a mai precizat că își dorește alegeri anticipate e și că se va implica pentru promovarea conceptului de alegeri anticipate, El a spus că va discuta cu premierul Ludovic Orban despre posibilitatea de a organiza astfel de alegeri.

Klaus Iohannis a mai afirmat și că este de părere că PNL ar trebui să aibă un candidat propriu la primăria Capitalei.

Klaus Iohannis, anunț despre pensii și creșterea vârstei de pensionare

Președintele Iohannis a dat asigurări că pensiile vor crește și a spus că actuala lege a pensiilor trebuie modificată pentru eliminarea inechităților. Șeful statului a vorbit și despre posibilitatea ca vârsta de pensionare să crească.

„Eu am avertizat, în primul mandat, că e nevoie de o abordare foarte serioasă și adoptarea unei legislații pentru pensii care garantează sustenabilitate. PSD a ignorat acest lucru.

Suntem în situația în care au apărut inechități între pensionari și legea trebuie îmbunătățită. Se vor face noi calcule și se va vedea cum se îmbunătățește sistemul.

A apărut discuția, la care am participat, pentru a se da posibilitatea celor care vor să muncească să lucreze peste 65 de ani.

Nu vorbim de creșterea vârstei de pensionare. Ea rămâne cum e stabilită, însă pentru persoanele care doresc să muncească mai mult se va crea această posibilitate. E o opțiune, nu o obligație”, a spus președintele.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×