Klaus Iohannis, avertisment în urma crizei din Orientul Mijlociu! „UE ar trebui să aibă o voce mai puternică”

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
07/01/2020, 15:35
Klaus Iohannis, avertisment în urma crizei din Orientul Mijlociu! „UE ar trebui să aibă o voce mai puternică” GALERIE FOTO
Klaus Iohannis a vorbit despre retragerea militarilor români din Irak. Sursa foto - Felix Hörhager/dpa

Președintele României Klaus Iohannis a lansat un avertisment în urma crizei din Orientul Mijlociu! Vocea politicii externe a UE nu are greutatea comparabilă cu puterea economică a Uniunii și criza din Orientul Mijlociu ar trebui să fie o oportunitate pentru țările membre astfel încât să actioneze unitar și să aibă o voce mai puternică, a declarat Klaus Iohannis în Germania.

Klaus Iohannis, avertisment în urma crizei din Orientul Mijlociu!

„În ceea ce privește politica externă a UE, Uniunea de fapt menționează un subiect de care sunt foarte interesat: Uniunea Europeană ca o zonă economică puternică.

Suntem cea mai mare zonă economică din lume, dar dacă ne comparăm puterea economică cu influența noastră în domeniul politicii externe, este destul de evident că vocea politicii noastre externe nu are o greutate comparabilă cu puterea economică.

„UE ar trebui să aibă o voce mai puternică”

Și cred că trebuie să lucrăm serios în această privință, pentru a deveni mai puternici. Uniunea Europeană, în acest moment, din punctul meu de vedere, este de departe nu atât de relevantă în materie de politică externă așa cum ar trebui să fie sau așa cum ar putea să fie.

Consider că încă mai avem foarte mult de recuperat, iar criza curentă din Orientul Mijlociu ar trebui să reprezinte o oportunitate pentru noi să acționăm unitar și să avem o voce mai puternică”, a spus președintele României.

„Le voi transmite tuturor părților interesate că putem obține o de-escaladare a situației, pentru că, în acest moment, totul indică spre o escaladare, ceea ce reprezintă o situație nefericită pentru toți implicați, inclusiv pentru noi, cei din Uniunea Europeană.

Deci, am speranța că se va găsi o abordare înțeleaptă și calmă în vederea găsirii unei soluții. Acest lucru este în interesul nostru, al tuturor”, a explicat șeful statului român.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că situaţia din Irak „ne priveşte”, având în vedere că foarte mulţi cetăţeni români trăiesc şi muncesc în zona Orientului Mijlociu. El a spus că este preocupat de siguranţa militarilor din Irak, o parte dintre ei fiind deja relocaţi, restul primind deja ordin, şi că este în contact permanent cu Guvernul şi în special cu ministerele de Externe şi Apărare.

„(…) sunt convins că singura soluţie pentru această criză care a apărut – nu putem să îi spunem altfel – este o abordare calmă, diplomatică, o de-escaladare, cum se numeşte, şi revenirea la un calm în această zonă”, a susţinut Iohannis.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×