Klaus Iohannis a semnat decretul de numire al noului Ministru al Sănătăţii: „Domnul Tătaru va depune jurământul în cursul zilei de azi!” Toate declaraţiile preşedintelui. VIDEO

Marian Popovici   
în Stiri de ultima ora
26/03/2020, 14:19
Klaus Iohannis a semnat decretul de numire al noului Ministru al Sănătăţii: „Domnul Tătaru va depune jurământul în cursul zilei de azi!” Toate declaraţiile preşedintelui. VIDEO
Klaus Iohannis a semnat decretul de numire al noului Ministru al Sănătăţii: "Domnul Tătaru va depune jurământul în cursul zilei de azi!" Toate declaraţiile preşedintelui. VIDEO

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat că a semnat decretul de numire în funcţia de ministru al Sănătăţii al lui Nelu Tătaru după ce Viorel Costache şi-a dat demisia joi dimineaţa. Toate declaraţiile preşedintelui făcute în cursul zilei de joi: 

Klaus Iohannis a semnat decretul de numire al noului Ministru al Sănătăţii: „Domnul Tătaru va depune jurământul în cursul zilei de azi”

„Am semnat decretul de numire a domnului Tătaru în funcţia de ministru al Sănătăţii. Domnul Tătaru va depune jurământul în cursul zilei de azi. Au fost demarate proceduri de achiziţii în comun, la nivel de UE: mănuşi, echipamente de protecţie, echipamente de laborator. Având în vedere că situaţia s-a deteriorat rapid a devenit crucială această procedură de achiziţii comune ale UE. Trebuie să urgentăm aceste achiziţii şi trebuie să intrăm rapid în posesia acestor produse. 

România este primul stat membru al UE care a primit acceptul pentru constituirea rezervei a UE pe teritoriul ţării noastre. Într-o primă etapă, achiziţia derulate de România în limita a 10 milioane de euro pentru toată lumea de măşti şi echipamente de protecţie. Acestea se desfăşoară independent de achiziţiile Comisiei.

Discuţiile cu furnizorii au fost deja demarate, voi cere o finanţare şi mai mare în acest program şi vrem să ne implicăm mai mult în alte zone din acest mecanism. Voi trimite partenerilor din UE, lanţuri de aprovizionare. Trebuie să evităm toate blocajele.

„Cea mai vulnerabilă categoria sunt lucrătorii noştri mobili. Încercăm să le facilităm întoarcerea acasă”

Libera circulaţie a bunurilor este esenţială. În acest moment, economia este supusă unor limitări importante. Un alt aspect pe care îl voi menţiona este repatrierea cetăţenilor români aflaţi fie în afara UE, fie în state membre şi din motive obiective se află în afară. 

Cea mai vulnerabilă categoria sunt lucrătorii noştri mobili. Încercăm să le facilităm întoarcerea acasă, însă nu este uşor având în vedere restricţiile impuse în Europa. Voi sublinia şi identificatea unor soluţii în plan economic şi social. Efectele pandemiei asupra economiei este la toate statele membre şi se înrăutăţeşte constant mai ales în sectorul industrial. Avem mare nevoie de o acţiune coordonată la nivelul UE.

„Cu cât reuşim acum să limităm coronavirusul, cu atât vom putea să ne revenim mai repede”

Trebuie să gândim o strategie de recuperare post-criză, bazat pe o evaluare a consecinţelor. UE, în ansamblul său şi fiecare stat membru în parte, traveresează o perioadă foarte dificilă. Realitatea devine în fiecare zi mai dramatică. Suntem forţaţi să ne adaptăm. 

Noi vom înţelege cât de importante sunt valorile, credinţele care ne unesc şi pe care uităm să le apreciem cum se cuvine. Vreau să reiau apelul meu pentru toţi românii: respectaţi ceea ce spun autorităţile. Staţi acasă, aşa ne protejăm sănătatea. Cu cât reuşim acum să limităm coronavirusul, cu atât vom putea să ne revenim mai repede. Făcând aceste sacrificii, putem câştiga mai repede lupta cu acest adversar periculos”, a spus preşedintele României.

Până astăzi, 26 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.029 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cele 1.029 de persoane confirmate pozitiv, 94 au fost declarate vindecate și externate, 14 au decedat.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×