ITP la 3 ani pentru aceste mașini! Nu mai există ITP la 2 ani, toți șoferii se supun acestor reguli

Claudiu Ilie   
în Stiri de ultima ora
20/02/2019, 10:16
ITP la 3 ani pentru aceste mașini! Nu mai există ITP la 2 ani, toți șoferii se supun acestor reguli GALERIE FOTO
Regulile ITP se schimba din nou, pentru masinile noi

S-au schimbat din nou regulile care privesc Inspecția Tehnică Perioadică pentru mașinile noi! Dacă până acum șoferii care își cumpărau mașini cu zero kilometri erau nevoiți să facă Inspecția Tehnică Periodică odată la doi ani, acum legea s-a schimbat din nou!

Aceștia nu vor mai fi obligați să facă ITP-ul la doi ani, ci la trei ani! Noua prevedere este inclusă în Legea nr. 260/2017, care vine cu modificări la reglementările în domeniul inspecțiilor tehnice periodice.

Inspecția Tehnică se face la trei ani, la mașinile noi

Legea a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2018, și spune că autoturismele noi cu maximum opt locuri pe scaune, plus șoferul, se supun primei verificări tehnice după trei ani de la înmatriculare. Mai exact, acestea trebuie să fie nou-nouțe la momentul primei înmatriculări în România. Atenție, însă, mașina trebuie să fie din 2018!

„Autovehiculele destinate transportului de persoane care au, în afara locului conducătorului, cel mult 8 locuri pe scaune se supun primei inspecții tehnice periodice la 3 ani, dacă la data primei înmatriculări în România au fost noi”, scrie în actul normativ indicat. Astfel, abia începând cu a doua verificare tehnică se trece la perioada-standard de doi ani.

Mașinile mai vechi de 12 ani merg anual la ITP

Până la finele anului 2017, mașinile noi la prima înmatriculare erau supuse primului ITP după doi ani, la fel ca oricare alt autoturism. De menționat că, din acest an, mașinile vechi de cel puțin 12 ani trebuie supuse anual inspecției tehnice periodice, nu o dată la doi ani, cum era până în 2017.

ITP masini noi
ITP-ul pentru masinile noi, valabil trei ani

Notă: Noua lege mai stabilește că mașinile pot trece de ITP, începând cu data de 20 mai 2018, numai dacă au deficiențe minore, aspect despre care am scris pe larg aici.

Din data de 20 mai 2018, regulile privind efectuarea ITP s-au mai relaxat, astfel încât șoferii ale căror mașini prezintă chiar și mici defecte, pot obține ITP-ul. În cazul în care aceste nereguli pun în pericol șoferul sau pe ceilalți participanți la trafic, șoferul are la dispoziție 30 de zile pentru a remedia respectivele probleme tehnice.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×