POLIŢIA INTERNETULUI. Vom mai vedea pe Facebook statusuri cu citate din Cioran, Noica, Eliade sau se va considera că a fost încălcată legea 217/2015? Nostalgicii după regimul Ceauşescu vor mai putea posta poze cu ”epoca de aur” şi ”conducătorul iubit”?
Cum trebuie prezentat mareşalul Ion Antonescu? Ce se va întâmpla în spaţiul public, inclusiv pe internet şi pe Facebook, după ce preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea iniţiată de Crin Antonescu, George Scutaru şi Andrei Gerea, cunoscută în spaţiul public cu numele generic ”legea anti-legionari”?
POLIŢIA INTERNETULUI. Iniţiatorii, Crin Antonescu şi George Scutaru, au explicat pentru gândul ce au urmărit cu o asemenea lege, de ce au considerat-o necesară, cum poţi intra sub incidenţa ei, şi cum cred ei că îi va afecta pe cei care folosesc internetul şi reţelele de socializare.
POLIŢIA INTERNETULUI. La sfârşitul lunii iulie, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea 217/2015, iniţiată de Crin Antonescu, George Scutaru şi Andrei Gerea, care completa şi modifica Ordonanţa de urgenţă a guvernului nr 31/2002 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii. Printre noutăţile introduse de lege era referirea la legionari, dar şi cea privind persoanele condamnate de genocid.
POLIŢIA INTERNETULUI. Legea a generat mai multe controverse, existând opinii potrivit cărora, după intrarea în vigoare a legii, autorii interbelici cu afinităţi legionare nu vor mai putea fi citaţi. Andrei Pleşu, dar şi alte personalităţi, au comentat această lege, vorbind despre ambiguitatea textului, dar şi despre modul în care ea urmează să se aplice. Discuţia a fost aprinsă şi de afirmaţiile consilierului prezidenţial, Andrei Muraru, care a a spus că legea are în vedere în principal cultul personalităţii lui Nicolae Ceauşescu, care a fost condamnat de o instanţă din România pentru genocid. După această declaraţie, au apărut diferite interpretări potrivit cărora postarea pozelor cu Nicolae Ceauşescu pe Facebook poate fi urmată de sancţiuni.
POLIŢIA INTERNETULUI. De reamintit este că Facebook-ul este considerat spaţiu public, printr-o decizie a instanţei, astfel că sub incidenţa noii legi pot intra postările de pe reţeua de socializare. „Fapta persoanei de a promova, în public, cultul persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid, contra umanităţii şi de crime de război, precum şi fapta de a promova, în public, idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, în sensul art. 2 lit. a) (referitor la prin organizaţie cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob – n.r.), se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi”, se arată în lege.
POLIŢIA INTERNETULUI. De asemenea, actul normativ mai prevede că negarea, contestarea, aprobarea, justificarea sau minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a holocaustului, dar şi a genocidului sau a crimelor contra umanităţii se pedepseşte cu închisoare de până la 3 ani, iar săvârşirea acestor fapte printr-un sistem informatic, cu închisoare de până la 5 ani.
”Legea nu are nicio legătură nici cu cititul, nici cu Cioran, nici cu Eliade şi nici cu Noica”
Fostul lider PNL, Crin Antonescu, a declarat pentru gândul că nu înţelege cum s-a putut ajunge la această discuţie după promulgarea legii.
POLIŢIA INTERNETULUI. ”Sunt obişnuit cu manifestări publice de profundă precaritate intelectuală, dar chiar cu aşa ceva nu credeam că ne putem întâlni. Bineînţeles că atunci când vorbim despre Cioran, Noica, Eliade, Vulcănescu nu putem să considerăm că dominanta operei lor este legată de afinitatea temporară şi destul de redusă în timp cu mişcarea legionară. Toţi aceşti coloşi, pentru că toţi cred că recunoaştem că este vorba de vârfuri intelectuale ale culturii româneşti au o operă extrem de solidă, apreciată şi intern şi internaţional şi care nu are nicio legătură cu doctrina fascistă şi activitatea, practica politică legionară. Mi se pare, repet, un semn de precaritate intelectuală majoră să înţelegi că prin această lege ţi se interzice să citeşti Cioran. Prin această lege nu ţi se interzice să citeşti nimic, nu încalci cu nimic prevederile acestei legi dacă citeşti de la Mein Kampf la operele tovarăşului Nicolae Ceauşescu”, a afirmat într-un interviu pentru gândul Antonescu.
Liberalul a adăugat că legea pe care a iniţiat-o ”nu are nicio legătură nici cu cititul, nici cu Cioran, nici cu Eliade şi nici cu Noica”.
După ce Andrei Pleşu a scris pe blogul său ”nu vreau să fiu suspect dacă admir talentul lui Cioran, mintea lui Noica, graţia atotştiutoare a lui Mircea Vulcănescu”, Antonescu afirmă că nu a găsit niciun fel de temei pentru această teamă a lui Pleşu.
POLIŢIA INTERNETULUI. ”Poate admira în continuare, aşa cum o fac şi eu şi cum cred că o fac foarte mulţi dintre oamenii care au iniţiat şi votat această lege, calităţile lui Cioran, ale lui Noica sau Mircea Vulcănescu. Nu are nicio legătură cu legea, iar catalogarea drept înfierare tovărăşească mi se pare fără temei”, a fost replica lui Antonescu.
Mai mult, liberalul susţine că din categoria celor speriaţi de această lege, mulţi nu au citit în viaţa lor o pagină din Emil Cioran.
”Cred că o derivă intelectuală care îi face pe unii, care probabil nu au citit în viaţa lor o pagină din Cioran, şi evident nu mă refer la Andrei Pleşu, să clameze îngrozitoarea situaţie că nu ar mai putea să o facă. Să o facă. Să pună mâna pe Cioran, chiar îl recomand!”, a fost poziţia lui Crin Antonescu.
POLIŢIA INTERNETULUI. Şi George Scutaru, fost consilier prezidenţial şi deputat PNL, îi critică pe cei care se tem de această lege.
”Nu asta a fost intenţia legiuitorului de a-i pedepsi pe cei care pun citate din Cioran, dar părerea mea este că dacă dumneavoastră mâine vă îmbrăcaţi în cămaşă verde cu diagonală şi comemoraţi moartea lui Zelea Codreanu, cred că ar trebui să fiţi condamnat pentru acest lucru. Nu daţi exemple extreme. Am văzut pe unii care plâng pe diferite posturi de televiziune, spunând că vor fi băgaţi după gratii. Nu asta a fost intenţia mea şi a colegilor mei, co-semnatari ai acestui proiect de lege”, a afirmat pentru gândul George Scutaru.