Intrarea Maicii Domnului în Biserică este una dintre acele sărbători pe care românii o respectă cu sfințenie, an de an, pe 21 noiembrie. În ajunul și în dimineața acestei zile există un ritual care se pune în practică, mai ales în zona Bărăganului, despre care se spune că atrage bunăstare și fericire în viețile tuturor.
Unul dintre obiceiurile care marchează această sărbătoare este ruperea unor crenguțe de măr și punerea acestora în agheasmă (apă sfințită). Crenguțele se pun apoi la streașina casei și se face cruce de trei ori pentru a invoca doar spiritele bune și puterea îngerilor păzitori asupra casei și familiei. În această zi preoții sfințesc, pe lângă crenguțe de măr, bucatele pe care enoriașii le duc la biserică: produse de post ori preparate din pește. De asemenea, se sfințesc și lumânările care se aprind apoi în memoria celor trecuți de-a dreapta Tatălui.
Cu toate că se dă dezlegare la pește și este pentru foarte mulți o zi de sărbătoare, este totuși una din zilele Postului Crăciunului, așa că se păstrează toate obiceiurile specifice acestei perioade ce ține până la Nașterea Mântuitorului. Legat de crenguțele de măr, mulți le țin în casă, la căldură, iar dacă acestea înfloresc până de Anul Nou sunt folosite de copiii care merg la sorcovit cu ele.
Fecioara Maria a intrat în Templu la vârsta de 3 ani unde l-a slujit pe Bunul Dumnezeu și a rămas fecioară până la logodnica cu Sfântul Iosif. Cei doi nu puteau avea copii, iar Dumnezeu le-a trimis pe Unicul Său Fiu, Iisus Hristos. Următoarea sărbătoare importantă care va avea loc în timpul perioadei de post dinaintea Crăciunului va fi pe 30 noiembrie, când va fi pomenit Sfântul Andrei, creștinătorul românilor, al cărui nume îl poartă sute de mii de femei și bărbați din țara noastră.