Inspectoratele Școlare Județene fac repartizarea elevilor în clase! Se va decide în ordine alfabetică sau prin tragere la sorți

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
14/02/2020, 14:20
Inspectoratele Școlare Județene fac repartizarea elevilor în clase! Se va decide în ordine alfabetică sau prin tragere la sorți GALERIE FOTO
Elevii vor fi repartizați în clase de Inspectoratele Județene. Sursa foto - hepta.ro

Inspectoratele Școlare Județene vor face repartizarea elevilor în clase! Se va decide în ordine alfabetică sau prin tragere la sorți în ședință publică. Iniţial s-a spus că școlile se vor ocupa de metodologia de înscriere în clasa pregătitoare 2020, dar lucrurile s-au schimbat.

Inspectoratele Școlare Județene fac repartizarea elevilor în clase!

Informația a fost oferită pentru cei de la Edupedu.ro de președintele Federației Naționale a Părinților, Iulian Cristache. Decizia a fost luată la Ministerul Educației, în cadrul ședinței Comisiei de Dialog Social.

În cadrul acestei comisii, Ministerul a discutat cu sindicatele, cu reprezentanții elevilor și ai părinților metodologiile de înscriere în învățământul primar și de organizare a Evaluării Naționale și a Bacalaureatului.

Se va decide în ordine alfabetică sau prin tragere la sorți

Conform sursei citată, sindicatele au fost cele care au susținut ca procedura exactă de repartizare a elevilor în clasele pregătitoare să fie stabilită de fiecare școală în parte, în timp ce Federația Națională a Părinților, asociațiile de elevi și Ministerul Educației au impus deciderea regulilor la nivel județean.

Varianta modificată a articolului 51, aliniatul (4), din proiectul Metodologiei de înscriere în clasa pregătitoare

“Constituirea formațiunilor de elevi în clasa pregătitoare se face după finalizarea procesului de înscriere, conform Calendarului, în baza unei proceduri elaborate la nivelul Inspectoratului Școlar Județean și aprobate de Consiliul de administrație, cu respectarea criteriilor de transparență, echitate, nondiscriminare și incluziune”.

Deși Ministerul Educației nu vorbește în metodologia de înscriere în clasa pregătitoare 2020 nicăieri, explicit, despre tragerea la sorți a numelor copiilor sau despre repartizarea alfabetică a elevilor în clasele pregătitoare, o decizie din 2018 a Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării a impus aceste două soluții ca modalități “în deplină concordanţă cu prevederile O.G. nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare” de constituire a claselor de elevi.

Ministerul Educației folosește în metodologie, generic, sintagma: procedură de constituire a claselor “cu respectarea criteriilor de transparență, echitate, nondiscriminare și incluziune”.

Listele cu copiii înscriși în clasa pregătitoare vor fi afișate, la școli, pe 1 aprilie 2020, când se încheie și prima etapă de înscriere în învățământul primar în anul școlar 2020-2021.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×