Înscrierea în clasa pregătitoare 2020. Calendarul a fost publicat pentru consultare

Narcis Rosioru   
în Stiri de ultima ora
10/02/2020, 14:50
Înscrierea în clasa pregătitoare 2020. Calendarul a fost publicat pentru consultare
Înscrierea în clasa pregătitoare 2020. Calendarul a fost publicat pentru consultare. Sursa foto: Hepta

Ministerul Educației și Cercetării a publicat pe site, pentru consultare, calendarul pentru înscrierea în clasa pregătitoare pentru anul școlar 2020 – 2021.

Înscrierea în clasa pregătitoare 2020

Potrivit calendarului pentru înscrierea în clasa pregătitoare, prima etapă, cea a pregătirii înscrierii în învățământul primar, începe pe 24 februarie 2020, cu afișarea circumscripțiilor școlare și a planului de școlarizare propus la fiecare unitate de învățământ, inclusiv pe site-ul acesteia și pe cel al inspectoratului școlar.

Tot pe 24 februarie urmează să fie afișat programul de evaluare a dezvoltării psihosomatice a copiilor, solicitată de părinți tutori legal instituiți/ reprezentanți legali, precum și afișarea criteriilor specifice de departajare elaborate de unitățile de învățământ, în urma consultării cadrelor didactice și a partenerilor sociali.

Nu în ultimul rând, pe 24 februarie ar trebui să fie anunțată lista documentelor care să dovedească îndeplinirea criteriilor specifice de departajare, prin afișarea ei la sediul unității de învățământ.

Între 25 februarie – 9 martie 2020, fiecare unitate de învățământ în care se desfășoară activitate specifică clasei pregătitoare va organiza „Ziua porților deschise”, prin care părinții, copiii și cei interesați pot să viziteze spațiile pentru clasele pregătitoare și pot adresa întrebări personalului unității de învățământ.

Calendarul înscrierilor va avea două etape

În același interval și în aceleași locații amintite mai sus, vor avea loc întâlniri de informare și consiliere a părinților copiilor din grădiniță care vor fi cuprinși în viitoarea clasă pregătitoare.

În paralel, între 25 februarie – 20 martie 2020, va avea loc o evaluare a nivelului de dezvoltare psihosomatică a copiilor pentru care Metodologia de înscriere a copiilor în învățământul primar prevede acest lucru.

Comunicarea rezultatului evaluării dezvoltării psihosomatice a copilului, în scris, părintelui care a solicitat evaluarea, va avea loc în perioada 25 februarie – 23 martie 2020, mai propun cei de la Ministerul Educației și Cercetării.

Rezultatele evaluării dezvoltării psihosomatice a copiilor vor vi trimise de către centrele de resurse și asistență educațională către comisiile județene pe data 25 martie 2020, data la care vor fi completate și validate cererile-tip de înscriere în învățământul primar.

Programul de completare al acestor cereri tip de înscrierele în clasa pregătitoare va fi afișat la sediul școlii respective, la sediul inspectoratului școlar, precum și pe site-urile acestora.

Între 4 martie – 23 martie 2020, părinții/tutorii /reprezentanții legali vor completa, online sau la sediul școlii, cererile-tip de înscriere. Validarea acestora va avea loc zilnic, în această perioadă, în intervalul orar 8,00- 18,00 (luni-vineri).

Prima etapă de înscriere în învățământul primar

Potrivit calendarului pentru înscrierea în clasa pregătitoare 2020, Comisia națională de înscriere a copiilor în învățământul primar va procesa pe 26 martie toate cererile de înscriere și va repartiza la școala de circumscripție a copiilor ai căror părinți au solicitat acest lucru.

Între 27 – 30 martie 2020 vor fi procesate cererile prin care părinții solicită înscrierea la o altă unitate de învățământ decât școala de circumscripție, pe locurile rămase libere și vor fi marcate, în aplicația informatică, cererile de înscriere pentru cei admiși în această fază.

Pe 31 martie are loc procesarea cererilor de înscriere și repartizarea la școala de circumscripție a copiilor ai căror părinți au solicitat înscrierea la o altă unitate de învățământ decât școala de circumscripție, dar nu au fost admiși din lipsă de locuri și care au exprimat în această fază opțiunea pentru înscrierea în școala de circumscripție.

Afișarea în unitățile de învățământ și pe site-ul inspectoratului școlar a candidaților înmatriculați, a numărului de locuri rămase libere și a listei copiilor neînscriși după prima etapă va avea loc pe data de 1 aprilie 2020

A doua etapă de înscriere în învățământul primar

Pe 22 aprilie 2020 unitățile de învățământ și site-ul inspectoratului vor afișa procedura specifică de repartizare a copiilor pe locurile disponibile, elaborată de inspectoratul școlar, iar comisiile județene vor informa Ministerul Educației și Cercetării cu privire la procedura specifică de repartizare a copiilor pe locurile disponibile, în etapa a doua.

Următorul pas va avea loc în intervalul 23 aprilie – 30 aprilie 2020 și va consta în depunerea cererii de înscriere la școala aflată pe prima poziție din cele trei opțiuni exprimate pentru etapa a doua în cazul părinților ai căror copii nu au fost cuprinși în nicio unitate de învățământ în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă.

Între 4 mai – 6 mai 2020 cererile vor fi procesate iar datele din acestea vor fi completate și în aplicația informatică.

O zi mai târziu, pe 7 mai 2020, unitățile de învățământ vor afișa listele finale ale copiilor înscriși în clasa pregătitoare 2020.

Conform calendarului pentru înscrierea în clasa pregătitoare, în intervalul 8 mai – 15 mai 2020, inspectoratele școlare vor centraliza și soluționa cazurile copiilor care nu au fost încă înscriși la vreo unitate de învățământ.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×