Românii au câștigat mai bine la finele anului 2018, când salariul mediu net a crescut în luna noiembrie cu 12,5%, până la 2.957 lei, însă creșterea reală a fost de doar 8,9% față de decembrie 2017 din cauza inflației, arată datele Institutlui Național de Statistică (INS). În noiembrie, acesta era de 2.792 lei, astfel că nivelul din decembrie este cu 5,9% peste cel din luna anterioară.
Câștigul salarial include atât salariul în sine, cât și sporurile și primele pe care angajatorii le oferă de regulă de Sărbători. ”De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte), cât şi disponibilizărilor de personal cu câştiguri salariale mici din unele activităţi economice”, se arată în comunicat.
Autoritățile din domeniul economic estimează pentru anul 2019 un salariu mediu pe țară de 3.085 de lei, potrivit informațiilor care au stat la fundamentarea bugetului pentru anul 2019, care a fost adoptat deja de Guvernul Dăncilă. Între două extreme, cei mai mulți bani continuă să îi câștige angajații din IT, unde media este de 6.888 lei net, adică în mână.
Câștigurile cele mai mici se regăsesc, din nou, tot în sectorul de hoteluri și restaurante, unde patronii plătesc mai puțin deoarece se presupune că angajații ăși rotunjesc veniturile din bacșiș-uri. Cea mai mare scădere, de 14,9%, a fost consemnată însă în decembrie, față de noiembrie, în extracţia minereurilor metalifere. În sectorul bugetar s-a înregistrat o creştere de 2,4% în învăţământ, de 1,8% în sănătate şi asistenţa socială, și de doar 0,3% în administraţia publică.
Cele mai mari creşteri salariale s-au înregistrat în extracția cărbunelui, unde minerii au primit cu 51,4% mai mulți bani in luna decembrie, față de luna noiembrie, dar și în activiățile de depozitare și cele auxiliare de transport, unde au fost înregistrate creșteri ale veniturilor cu până la 38,7%, în același interval de timp.