Înmormântarea primarului Gdansk, Pawel Adamowicz. Ce s-a întâmplat în timpul funeraliilor

Ionuţ Cataramă   
în Stiri de ultima ora
19/01/2019, 19:51
Înmormântarea primarului Gdansk, Pawel Adamowicz. Ce s-a întâmplat în timpul funeraliilor GALERIE FOTO

Prezență record la înmormântarea unui primar polonez. În jur de 45.000 de oameni au asistat sâmbătă la funeraliile lui Pawel Adamowicz, primarul orașului Gdansk.  Totodată, la slujba ce a avut loc în catedrala Sfânta Maria, au particcipat alte 3.500 de persoane.

19 ianuarie 2019 a fost o zi tristă pentru locuitorii orașului polonez Gdansk. Aceștia au ținut să-și ia rămas bun de la primarul lor, marcând tragicul eveniment prin bannere ce ilustrau în alb-negru chipul lui Adamowicz,  afișate pe blocurile din centrul localității situate pe țărmul  Mării Baltice. Și personalități de pe scena politică a statului polonez și-au exprimat regretul pentru trecerea în neființă a edilului. Potrivit Reuters, la slujba desfășurată în catedrala Sfânta Maria, au luat parte prim- ministrul Mateusz Morawiecki, Lech Walesa,  fostul lider al sindicatului Solidaritatea, care o contribuit decisiv la răsturnarea regimului comunist din Polonia, dar și Donald Tusk, președintele Consiliului European, revenit în orașul natal cu acest prilej.

Crima care a îndoliat orașul Gdansk

Durere fără margini pentru polonezi! Gdansk și-a condus pe ultimul drum cel mai iubit primar, Pawel Adamowicz

Decesul primarului a survenit în urma unui atac produs în timpul unui eveniment filantropic, la care au asistat mii de locuitori ai orașului. Pawel Adamowicz a fost grav rănit, cu multiple lovituri de cuțit, în timp ce se afla chiar pe scenă. A fost transportat la spital, dar leziunile prezentate la nivelul inimii, diafragmei și abdomenului s-au dovedit a fi fatale. Astfel, medicii s-au văzut nevoiți să declare decesul a doua zi, pe 14 ianuarie.

În cele din urmă, forțele de ordine au reușit să-l identifice pe ucigaș. Este vorba despre un tânăr de 27 de ani, cunoscut sub numele de Stefan, recent eliberat din închisoare, după ce-și ispășise o pedeapsă de peste 5 ani pentru jafuri bancare.  Agresorul le-a declarat anchetatorilor că la baza faptei sale a stat dorința de răzbunare împotriva partidului centrist Platforma Civică, formațiune politică al cărui reprezentant era edilul.  Pawel Adamowicz era unul dintre cei mai longevivi primari polonezi, exercitându-și funcția încă din 1998.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×