Aceşti oameni nu recunoasc actele de identitate emise de instituţiile statului român şi refuză să se legitimează în faţa poliţiştilor sau a oricăror altor reprezentanţi ai legii. Ei îşi spun “suverani – fiinţe născute vii” şi refuză, de asemenea, să mai plătească impozite şi taxe deoarece statul nu îi reprezintă şi nu se supun niciunei legi sau reguli sociale. În acelaşi timp, ei susţin că statul le-a emis acte fără ca ei să le ceară şi fără acordul lor, ei emiţându-şi singuri proprile acte şi luându-şi numele pe care le doresc ei înşişi.
Un cetăţean depistat în trafic cu nume de înmatriculare confecţionate de el însuşi, care a refuzat să se legitimeze la cererea poliţiştilor, a fost dus la spitalul de psihiatrie pentru o evaluare prihologică.
”Eu, fiinţă vie, naturală, vie în viaţă, cu suflet, trup, carne, oase, nume propriu steusantis, om, privat. Îmi pun amprenta de la degetul mare de viu ale mâinilor stânga şi dreapta cu sângele meu de viu ca şi mărturie a ceea ce declar pe propria-mi răspundere.”, au fost cuvintele prin care a ales acesta să îşi prezinte identitatea în faţa organelor de poliţie.
Rudele bărbatului susţin că acesta era un om perfect normal, până acum un an când a aderat la mişcarea suveranilor. Are soţie, copii şi serviciu şi până acum nu a avut probleme cu legea.
Printre cei veniţi să îl susţină pe şoferul cu pricina, s-a numărat şi un bărbat cunoscut în Braşov. Un om de afaceri cu o avere estimată de Forbes în 2010 la 30 de milioane de euro, Dan Cămârzan, care a dispărut din lumea bussinessului.
Acesta susţine de asemenea că se legitimează cu ce doreşte dumnealui. ”Cu ce mă legitimez? Cu corpul meu şi cu numele pe care mi l-am dat eu personal, pentru că eu acum am voie să îmi emit propriul meu act. Braşovenii mă ştiu înainte să mă trezesc la viaţă, când încă eram mort.”, a spus bărbatul în faţa poliţiştilor.
Toţi cei care au făcut scandal în curtea spitalului şi au refuzat să se legitimeze au fost duşi la secţia de poliţie.
Pe internet, îşi fac simţită prezenţa sute, poate chiar mii de aşa-zişi “suverani”. Naivii li se alătură, în speranţa că vor scăpa de taxe şi impozite, însă experţii în drept susţin că existenţa în afara statului este utopică.
Sociologii atrag atenţia că asemenea grupări demonstrează nemulţumirile indivizilor în raport cu societatea, iar toată aceste semnale de revoltă ar trebui luate în seamă, scriu cei de la Ştirile PRO TV.