Îngrijorări la ANM: Este cel mai cald octombrie din ultimii 53 de ani. Chiar și așa, prima ninsoare serioasă este foarte aproape

Dan Suta   
în Prognoza meteo
22/10/2019, 17:40
Îngrijorări la ANM: Este cel mai cald octombrie din ultimii 53 de ani. Chiar și așa, prima ninsoare serioasă este foarte aproape
După cel mai cald octombrie din ultimii 53 de ani, ar putea urma una din cele mai grele ierni. Sursa foto: digi24.ro

Meteorologii sunt îngrijorați din cauza vremii. Temperaturile pozitive din acest octombrie sunt cele mai mari din ultimii 53 de ani în țara noastră. Cât despre iarnă, aceasta se poate instala oricând de acum înainte. Până acum, temperatura medie pentru octombrie în România a fost cu 3,8 grade mai mare față de normalul acestei perioade.

Cea mai caldă luna octombrie din ultimii 53 de ani anunță venirea mai repede a iernii

În mod obișnuit, în luna octombrie ar trebui să fie valori cuprinse între 13 și 17 grade Celsius, însă noi am avut zile în care s-au atins chiar și 27-28 de grade, iar în unele locuri izolate din Banat s-au atins chiar și 30 de grade. Această vreme frumoasă de care ne bucurăm nu-i a bună, spun aceiași meteorologi. Practic, după ce valul de căldură se va disipa încet, prima ninsoare serioasă va ajunge în țara noastră în orice moment, deci iarna e mai aproape decât am crede.

„Luna octombrie de la început şi până în prezent înregistrează o abatere termică pozitivă de 2.3 grade fata de normalul climatologic al unei luni octombrie în tara noastră, situând într-adevăr pe locul 2 după luna octombrie a anului 1966 cu o abatere termica pozitiva de 3.8 grade. Rămânem în continuare pe parcursul acestei săptămâni pe o vreme în general frumoasă, chiar deosebit de caldă”, declară cu preocupare meteorologul Florinela Georgescu, director executiv al Administrației Naționale de Meteorologie, pentru româniatv.net.

cel mai cald octombrie
Aerul cald care ajunge la poli poate împinge un aer foarte rece, de tipul vortexului polar, asupra țării noastre. Sursa foto: observator.tv

„Aceste oscilații aduc acel vortex polar de care vorbim cu toții în fiecare iarnă”

Masele de aer cald care ne-au adus fenomenul de vară indiană pot avansa foarte repede spre poli, acolo de unde vor împinge aerul rece, iar asta înseamnă că e posibil ca vremea să se schimbe brusc în orice moment de la finalul lunii încolo.

„Aceste oscillaţii aduc acel vortex polar de care vorbim cu toții în fiecare iarnă mai nou. Vorbim despre aerul foarte rece care este favorizat a avansa mult înspre regiunile sudice ale continentelor. Este posibil oricând de acum să avem episoade cu ninsoare, dar episoade care să nu însemne neapărat venirea și așternerea definitivă a iernii la noi în țară. Mai putem avea și perioade cu vreme bună”, mai spune Georgescu.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×