ING și Raiffeisen Bank s-au prăbușit pe bursă. Sunt acuzate de spălare de bani în valoare 470 de miliarde de dolari!

Raluca Ogaru    Dan Stancu   
în Stiri mondene
06/03/2019, 18:35
ING și Raiffeisen Bank s-au prăbușit pe bursă. Sunt acuzate de spălare de bani în valoare 470 de miliarde de dolari! GALERIE FOTO
ING și Raiffeisen Bank s-au prăbușit pe bursă

Acțiunile ING și Raiffeisen Bank s-au prăbușit la bursă după ce o investigație internațională a indicat faptul că ar fi implicate în spălarea a nu mai puțin de 470 de miliarde de dolari. Banii murdari veneau din Rusia.

ING și Raiffeisen Bank s-au prăbușit pe bursă. Unde era transferați banii albiți

Inițial, investigația Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) s-a centrat asupra unor instituții bancare din Danemarca și Suedia, dar apoi au intrat în colimator ING și Raiffeisen Bank. Toate acestea ar fi făcut parte dintr-o rețea vastă care avea ca scop spălarea de bani și transferul acestora către state membre ale Uniunii Euopene și NATO, precum Estonia și Lituania.

Potrivit omului de afaceri Bill Browder, care deține Hermitage Fund, Raiffeisen Bank a ignorat mai multe indicii și avertizări care luate în serios ar fi putut contribui la stoparea albirii unor fonduri ale crimei organizate din Rusia, potrivit Bloomberg. În urma acestor dezvăluiri, acțiunile Raiffeisen Bank au scăzut cu 15% marți.

ING și Raiffeisen Bank s-au prăbușit pe bursă.
ING și Raiffeisen Bank s-au prăbușit pe bursă. Acuzațiile sunt spălare de bani.

Tot mai multe bănci occidentale sunt implicate în scandal

În scandal este implicată și Nordea, cea mai mare bancă din nordul Europei. Acuzațiile se referă la spălarea a nu mai puțin de 700 de milioane de dolari. Țara de proveniență a banilor era tot Rusia, dar au fost înregistrați în paradisuri fiscale precum Insulele Virgine Britanice, Belize sau Panama.

Informațiile au fost date publicității de televiziunea finlandeză și au dus la scăderea cu 7% a acțiunilor Nordea. În vizorul anchetatorilor a intrat și cea mai mare bancă din Danemarca, investigată în nu mai puțin de cinci țări.

Potrivit OCCRP, totul a pornit de la o bancă privată din Rusia, Troika Dialog. În rețea a fost implicată și o bancă lituaniană, prin care erau direcționate fonduri către bănci din mai multe state europene occidentale. Germania, Austria și Olanda se numărau printre țările vizate.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×