Indicele ROBOR, în continuă creștere. Atinge recordul din vară

Mirela Apostol    Claudiu Ilie   
în Stiri de ultima ora
21/11/2018, 15:53
Indicele ROBOR, în continuă creștere. Atinge recordul din vară GALERIE FOTO
Indicele ROBOR a crescut din nou şi se apropie de valoarea maximă a acestui an

Indicele ROBOR va creşte din nou şi va ajunge să atingă recordul pe care l-a avut în vară. Indicele ROBOR overnight a crescut cu 0,10 puncte procentuale, ajungând de la 2.59 % pe an la cotaţia de 2.69%, în timp ce ROBORUL la două zile a ajuns la 2.70%, conform unei informări apărute pe Banca Naţională a României.

Mai mult, indicele ROBOR la trei luni, cel în funcţie de care sunt calulate dobânzile creditelor în moneda românească, a urcat la 3.25%. Ionuţ Dumitru, economist al Raiffeisen Bank, a explicat de ce ROBOR este un indice de dobândă care poate încorpora aşteptările pieţei de majorare a dobânzii:

Indicele Robor a crescut din nou

„Indică de facto că politica monetară dusă de banca centrală este mai restrictivă decât cea pe care o indică dobânda de politică monetară promovată de aceasta. Până la urmă, nivelul ROBOR este cel care contează într-un control al creditării”, a spus acesta pentru economica.net.

Cota maximă a ROBOR a fost atinsă în 2018 la finalul lunii iulie, atunci când dobânda inter-bancară a avut valoarea de 3,47%. În prezent, indicele este de 3,4%.

Indicele ROBOR a crescut din nou şi s-a apropiat de valoarea cea mai mare, pe care a atins-o în finalul acestei veri
Indicele ROBOR a crescut din nou şi s-a apropiat de valoarea cea mai mare, pe care a atins-o în finalul acestei veri, în luna august

Din păcate pentru oamenii care au credite în lei, indicele ROBOR la trei luni a ajuns la cota de 3.24 %. Acesta este  indicele în funcţie de care sunt calculate dobânzile de la majoritatea creditelor care au fost acordate în lei.

Tot azi, conform cursului valutar, euro a scăzut cu 0.0018 bani, ajungând să valoreze 4.6644 lei, dolarul american este într-o creştere semnificativă, de la 4.0794 la 4.0999 lei. Lira sterlină a ajuns să aibă o cotaţie de 5.2406, cu 0.0082 bani mai puţin decât în ziua precedentă. Astăzi, 21 noiembrie, preţul gramului de aur a crescut cu 0.6497 lei, ajungând să coste 161.1722 lei, o cotă uriaşă faţă de ultima perioadă.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×