Flăcările de la sonda de la Moftinu Mare, judeţul Satu Mare, izbucnite în urmă cu 18 zile, au fost stinse, joi, de volumul mare de apă care vine din pământ, după ce la suprafaţă nu a mai ieşit deloc gaz. Intervenţia nu este finalizată, iar specialiştii monitorizează permanent zona şi emisiile.
Reprezentanţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi cei ai companiei canadiene care deţine în concesiune perimetrul pe care se află sonda Moftinu 1001, au prezentat, joi seară, comunităţii operaţiunile desfăşurate până în prezent şi au explicat strategia care urmează să fie adoptată în vederea închiderii sondei.
Incendiul de la sonda de gaz din Satu Mare a fost stins, după două săptămâni! Autorităţile pot însă reaprinde flacăra!
„Pe parcursul întâlnirii s-a explicat faptul că, în prezent, flacăra este stinsă, din cauza volumului mare de apă care este eliminată din pământ şi că zona este atent monitorizata, facându-se măsurători specifice privind emisiile de gaz, iar în momentul în care se va depista o emisie de gaze, se va recurge la reaprinderea flăcării de către personalul prezent la faţa locului”, au anunţat reprezentanţii ISU Satu Mare, pe pagina oficială de Facebook.
Pe durata întălnirii, specialiştii au explicat că nu există nici în acest moment vreun pericol pentru populaţie. Tot joi, ISU Satu Mare a anunţat că specialiştii canadieni, ajutaţi de pompierii militari, au reuşit să taie capul sondei şi vor monta altul pentru a o putea închide.