Încă o categorie de români ar putea să iasă mai devreme la pensie. Un nou proiect legislativ pe masa senatorilor

Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
07/11/2019, 08:24
Încă o categorie de români ar putea să iasă mai devreme la pensie. Un nou proiect legislativ pe masa senatorilor
Dansatorii ar putea ieși mai devreme la pensie conform unui act normativ. Sursa foto: osidio.ro

Noua Lege a Pensiilor a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis în urmă cu câteva luni, iar acum mai mulți politicieni vor să aducă câteva modificări și completări. Mai exact, un proiect de act normativ vrea să mai includă în lege o categorie de oameni care să iasă mai devreme la pensie.

Dansatorii ar putea ieși la pensie mai devreme

Mai mulți politicieni au scris un act normativ care să vină în completarea Legii Pensiilor. Acestă inițiativă a ajuns deja pe masa senatorilor și autorii propun ca dansatorii să fie plasați la același nivel cu balerinii și acrobații. Asta înseamnă că se pot retrage mai devreme din activitate și implicit, vor ieși la pensie mai repede. Nota explicativă a actului normativ arată că persoanele care practică dansuri populare, dans modern sau contemporan fac aceleași eforturi fizice zilnice la fel ca balerinii. Prin urmare, antrenamentele zilnice afectează planul sănătății, iar odată cu înaintea în vârstă acestea sunt de cele mai multe ori iremediabile.

„Efortul fizic exagerat poate avea, însă, consecințe dintre cele mai grave. Majoritatea persoanelor care exersează un dans de performanţă sau balet, au dureri puternice de genunchi, de gleznă, sau musculare. Astfel, dansatorul şi dansatorul popular trebuie să beneficieze de aceleaşi condiţii de pensionare ca şi dansatorul de balet pentru că fiecare persoană care profesează cu seriozitate, dansează, diferenţa între cele 3 tipuri este doar modul de dans învăţat şi exersat, se arată în actul normativ, potrivit bugetul.ro.

Actul normativ prevede și vârsta la care vor ieși la pensie dansatorii

Această propunere legislativă are în vedere și modificarea și completarea unui articol din noua Lege a Pensiilor. Mai exact, articolul 50, alineatul (2) propune: „b) 50 de ani, în cazul persoanelor prevăzute la alin. (1) lit. b), cu excepţia balerinilor, dansatorilor, dansatorilor populari şi acrobaţilor pentru care vârsta de pensionare nu poate fi mai mică de 43 de ani pentru femei şi 45 de ani pentru bărbaţi“.

Inițiativa legislativă urmează să fie dezbătută și votată în Senat la începutul lunii decembrie. Ulterior, pentru a putea intra în vigoare are nevoie de votul Camerei Deputaților.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×