Încă o bancă dispare din România. Francezii de la Credit Agricole încearcă să găsească un cumpărător

Alexa Serdan    Cristiana Astefanoaiei   
în Stiri de ultima ora
03/12/2019, 09:45
Încă o bancă dispare din România. Francezii de la Credit Agricole încearcă să găsească un cumpărător
Credit Agricole România a fost scoasă la vânzare și are deja 4 potențiali cumpărători. Sursa foto: romanialibera.ro

Reprezentanții băncii franceze Credit Agricole au scos la vânzare sucursala din România. Până în momentul de față două bănci și două fonduri de investiții și-au anunțat intenția de a negocia cu vânzătorul.

Credit Agricole va dispărea de pe piața bancă a României

Credit Agricole este una dintre cele mai mari bănci din Europa, dar în România modelul de business sau achizițiile inițiale nu au prins. Reprezentanții băncii franceze au luat decizia de a scoate la vânzare sucursala din țara noastră, iar ofertele nu s-au lăsat așteptate.

Potrivit unor surse din mediul bancar există deja negocieri. Două bănci grecești (Alpha Bank și Vista Bank) și două fonduri de investiții au venit cu propuneri de cumpărare. Cele două fonduri de investiții care și-ar dori să cumpere Credit Agricole România sunt JC Flowers și Management Financial Group (MFG) din Bulgaria.

Cine va fi cumpărătorul Credit Agricole România?

Site-ul economica.net scrie că fondul de investiții american JC Flowers s-a retras din tranzacție, iar analiștii tind că creadă că Alpha Bank este favorită pentru a cumpăra sucursala Credit Agricole din România. Grecii sunt interesați să cumpere și sucursala bancară din Serbia.

Reprezentanții Alpha Bank România nu au dorit să ofere informații despre aceast subiect. Rămâne de văzut dacă banca grecească va rezista pe piață și dacă va reuși să îşi refacă poziţia. Totodată, dacă va câştige nou business.

Analiștii economici nu se grăbesc să-și dea cu presupusul pentru că și acționarul grec Vista Bank este interesat de piața din România și are aceleași șanse ca și celălalt investitor. Să nu uităm nici de MFG, fondul de investiții bulgar, care se ocupă cu recuperare creanțe, cărți de credit sau instituții financiare nebancare.

„MFG gestionează un portofoliu de modele de afaceri de succes în domeniul împrumuturilor pentru consumatori, împrumuturi pentru întreprinderi mici și mici, cărți de credit, afaceri digitale și alte produse și servicii financiare alternative”, apare pe site-ul instituţiei.

Credit Agricole România s-a poziționat la sfârșitul anului trecut pe locul 23 în sistemul bancar. În 2018 banca avea active de 1,9 miliarde de lei, adică aproximativ 400 milioane de euro. Totodată, cota de piață era la finalul lui 2018 de 0,42%.

Banca franceză a ieșit în pierdere chiar și după ce a fost cumpărată de Credit Agricole. Surse din interiorul băncii susțin că în următoarea perioadă ar fi putut intra pe profit, cel mai probbail într-un an sau doi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×