Începând cu 1 ianuarie 2019, în România nu va mai fi un singur salariu minim, ci trei. Este vorba de cel standard – 2.080 lei, cel cu observații – 2.350 lei și cel de 3.000 de lei pentru sectorul construcțiilor. Cel de 2.350 lei se referă la persoanele încadrate în funcții ce impun nivel de studii superioare și care au o vechime în câmpul muncii în domeniul respectiv de cel puțin un an de zile.
Cele trei tipuri de salarii minime apar ca urmare a schimbării legii de la data de 1 ianuarie 2019. Chiar dacă pare destul de clar diferențiate aceste salarii minime au mici observații care pot da destule bătăi de cap. Astfel legiuitorul spune că venitul minim de 2350 de lei, care revine celor cu studii superioare trebuie să îndeplinească trei condiții și anume: persoanele să aibă stuudii superioare, să aibă vechime în muncă de minim un an în domeniu, iar domeniul încadrării să necesite existența acestor studii.
Astfel dacă cineva a absolvit o facultate și are o vechime în câmpul muncii mai mare de 1 an, nu înseamnă că și beneficiază în mod automat de un salariu minim brut de 2.350 lei. Acest lucru se face doar dacă persoana este încadrată în domeniul de activitate în care a absolvit studiile superioare. Doar pentru această situție este impus salariul minim majorat.
Dacă la salariul minim brut garantat la cei cu studii superioare sunt condiții de îndeplinit, la cei care lucrează în construcții lucrurile sunt clare. Ordonanța privind noile taxe, adoptată în decembrie, a introdus un salariu minim în sectorul construcțiilor de 3.000 de lei. „Prin derogare de la prevederile art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2019, pentru domeniul construcţiilor, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte în bani, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 17,928 lei/oră. Prevederile alin. (1) se aplică exclusiv domeniilor de activitate prevăzute la art. 66 pct. 1 din prezenta ordonanţă de urgenţă.”, se arată în textul ordonanței.