Herpes: ce este și ce simptome trebuie să cauți? Aici ai tot ce trebuie să știi

Alexandra Chivu   
în Stiri de ultima ora
12/02/2019, 14:32
Herpes: ce este și ce simptome trebuie să cauți? Aici ai tot ce trebuie să știi GALERIE FOTO
Herpes este o boală contagioase

Virusul herpes simplex este unul care se manifestă sub două forme, amândouă însoțite de umflături apoase, dureroase pe piele, membrane mucoase sau organe genitale. Boala este contagioasă, în special în timpul unei erupții.

Cele două tipuri ale acestui virus sunt: herpes simplex de tipul 1(HSV1) și herpes simplex de tipul 2(HSV2). Prima formă este asociată, de regulă, cu infecții oculare și orale, în timp ce a doua determină herpesul genital.

Herpes: Simptome, cauze și prevenire

De infecția primară nu cred că a scăpat nimeni, așa că să ne concentrăm pe ea. Erupția este localizată, de cele mai multe ori, în jurul gurii și al nasului și își face simțită prezența printr-o fierbințeală urmată de o zonă a pielii cu roșeață pe care se ridică un mănunchi de vezicule dureroase umplute cu un lichid transparent. După ce veziculele se sparg, rămâne o crustă gălbuie ce cade în câteva zile, însă fără a lăsa cicatrice.

Herpes: Ce este și ce simptome trebuie să cauți? Aici ai tot ce trebuie să știi
Formă este asociată, de regulă, cu infecții oculare și orale

Cauzele apariției

Transmiterea se face prin contactul apropiat cu persoane infectate, iar virusul pătrunde în mucoase și se replică local. Infecțiile primare ale HSV 1 provin, în genere, din copilărie. Mai exact, după infecția orofangiană, virusul colonizează ganglionul nervului trigemen, loc în care rămâne într-o stare laternă. De asemenea, se poate transmite și prin contactul cu obiecte contaminate. Spre exemplu, o sticlă de apă din care a băut recent o persoană cu această infecție ori prin folosirea aceluiași prosop.

Herpes: Ce este și ce simptome trebuie să cauți? Aici ai tot ce trebuie să știi
Infecția este însoțită de umflături apoase, dureroase pe piele

De menționat este că boala recidivează în perioadele de oboseală, stare generală de rău, stres. În general, atunci când sistemul imunitar este slăbit sau când trece prin modificări hormonale. Virusul nu poate fi eliminat după ce a pătruns deja în organism, tratamentele împotriva acestuia concentrându-se pe ameliorarea simptomelor.

Herpes: Ce este și ce simptome trebuie să cauți? Aici ai tot ce trebuie să știi
Boala recidivează în perioadele de oboseală, stare generală de rău, stres

Prevenire

Chiar dacă odată ce a pătruns în organism nu mai scăpăm de el, există câteva moduri prin care episoadele recurente pot fi prevenite. În mare parte, acestea constau în adoptarea unui stil de viață sănătos și a unei diete. Experții recomandă consumul de pește, iaurt și legume și evitarea fumatului cât timp aveți un herpes. Totodată, este indicat să nu consumați condimente și alimente acide, cum ar fi roșii și citrice.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×