Guvernul s-a răzgândit cu privire la salariul minim diferențiat! Ce au anunțat autoritățile

Guvernul s-a răzgândit în privinţa salariului minim diferenţiat, cel care era oferit angajaţilor cu o vechime de minimum 15 ani. Sindicatele şi organizaţiile patronale au avertizat că va exista riscul ca angajaţii care ar fi beneficiat de salariul diferenţiat să fie înlocuiţi de oameni care nu se încadrează în această categorie.

Salariul minim pe economie va creşte oricum din 2019, cu 200 de lei, iar cei care au studii superioare vor beneficia de şi mai mulţi bani. Guvernul anunţase iniţial că salariul minim brut va creşte la 2080 lei, adică 1263 de lei net, iar pentru cei cu studii superioare salariul minim este şi mai mare, cu un brut de 2.350 de lei şi net de 2.350 de lei.

Guvernul s-a răzgândit cu privire la salariul minim diferențiat

În aceeaşi categorie erau incluşi şi angajaţii cu salariul minim diferenţiat, însă prevederea a fost criticată şi s-a ajuns la anularea ei. Cristian Pîrvan, secretar general la Asociaţia Oamenilor de Afaceri, a declarat: „Este o variantă nefericită întrucât noi nu plătim vechimea, noi plătim, în mediul privat cel puţin, competenţele”.

Viorca Dăncilă, premierul României

„La aplicarea regulii cu vechimea de 15 ani ar fi putut apărea discriminări între salariaţi, cei cu vechime mai mare la nivelul unei companii putând fi plătiţi cu salarii mai mici decât cei cu vechime de 15 ani în total”, a spus şi Petre Dandea.

„Nu ne vom referi la vechime”

Guvernul nu mai dă salariul minim diferenţiat, iar Viorica Dăncilă, premierul României, a anunţat cum vor beneficia de bani oamenii cu vechime în câmpul muncii de peste 15 ani: “Pe salariul minim diferenţiat singurul lucru pe care-l luăm în calcul sunt studiile, nu ne vom referi la vechime”.