Guvernul poate emite ordonanțe și în perioada vacanței. Legea a fost semnată de Iohannis, iar domeniile vizate sunt inclusiv Energie și Economie

Dan Suta   
în Stiri de ultima ora
30/12/2019, 15:27
Guvernul poate emite ordonanțe și în perioada vacanței. Legea a fost semnată de Iohannis, iar domeniile vizate sunt inclusiv Energie și Economie
Guvernul va putea emite ordonanțe de urgență pe perioada vacanței parlamentare. Sursa foto: hepta.ro

Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat legea prin care Guvernul va putea emite ordonanțe de urgență pe perioada vacanței parlamentare. Printre domeniile unde cabinetul Orban va putea emite OUG se numără inclusiv sectoarele Energie și Economie.

Guvernul poate emite ordonanțe de urgență în vacanța parlamentară, dar nu și în Justiție

„Proiectul de lege are ca obiect de reglementare abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe de la încheierea celei de-a doua sesiuni ordinare a anului 2019 şi până la reluarea lucrărilor Parlamentului în prima sesiune ordinară a anului 2020”, scrie în raportul depus în Parlament, notează mediafax.ro.

Așadar, Guvernul României poate emite ordonanțe în o serie de domenii de reglementare: Finanțe publice, Dezvoltare și Administrație, Afaceri Interne, Transporturi, Infratructură și Telecomunicații, Energie, Economie, Cultură, Sănătate, Mediu de Afaceri și Fonduri Europene.

Decizii importante luate azi de Ludovic Orban

După cum se poate observa, din ordonanță lipsește domeniul Justiției întrucât românii s-au arătat împotriva emiterii ordonanțelor de urgență la referendumul care a avut loc pe 26 mai, când s-au ales și europarlamentarii.

Cu privire la domeniul Finanțe-Bănci, legea nr. 84 pe 2014 prevede procedurile de prevenire a insolvenței, legea fiind adoptată ca lege organică.

Guvernul a decis azi reorganizarea ministerelor, iar noile schimbări urmează a fi adoptate cel mai probabil din 15 ianuarie 2020.

„La şedinţa trecută v-am solicitat să veniţi cu proiectele de hotărâre de guvern de organizare şi funcţionare a fiecărui minister, cu două excepţii, Ministerul Apărării şi Ministerul de Interne, acolo unde este necesar avizul CSAT şi unde va trebui să avem o discuţie separată”, a declarat azi premierul Ludovic Orban.

„Este o primă discuţie, nu adoptăm decât acele hotărâri de Guvern unde am clarificat toate aspectele legate de optimizarea de eficientizarea activităţii fiecărui minister. Vom discuta hotărârile de guvern şi după ce luăm toate deciziile le vom adopta, cel mai probabil, până în 15 ianuarie, termenul pe care vi-l dau”, a mai spus premierul țării.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×