Şedinţa Parlamentului pentru învestirea Guvernului Orban ll, amânată din lipsă de cvorum UPDATE

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
24/02/2020, 08:33
Şedinţa Parlamentului pentru învestirea Guvernului Orban ll, amânată din lipsă de cvorum UPDATE GALERIE FOTO
Speranțe mici pentru Ludovic Orban la învestirea Guvernului. Sursa foto - ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Guvernul Ludovic Orban II, la vot în Parlament! Mai exact, Camera Deputaților și Senatul au avut plen reunit pentru învestirea noului Executiv condus de președintele PNL. Nu toată lumea este de acord, drept pentru care PSD, Pro România şi ALDE au anunțat că nu participă la ședință.


UPDATE: Şedinţa Parlamentului în care ar fi urmat să fie învestit Guvernul Orban ll a fost suspendată din lipsă de cvorum. În sală au fost prezenţi numai 188 de parlamentari, din cei 465. Cvorumul de lucru  este de 233.

Preşedintele Camerei Marcel Ciolacu a declarat şedinţa închisă.

UPDATE: Premierul Ludovic Orban a anunţat că toţi parlamentarii PNL vor participa la şedinţa de învestire a Guvernului. Mai mult de atât, șeful Executivului a făcut apel la toţi parlamentarii să facă acelaşi lucru.

”Aşteptăm toate grupurile parlamentare să participe la această procedură constituţională pentru că noi considerăm firesc ca orice parlamentar să respecte Constituţia. (…) Absenţa, boicotul acestei şedinţe echivalează cu un refuz de îndeplinire a obligaţiilor constituţionale de către parlamentari şi echivalează cu o încălcare a contractului de reprezentare pe care îl are fiecare parlamentar cu cetăţenii care i-au acordat votul”, a spus Ludovic Orban, într-o conferinţă de presă.

UPDATE: UDMR a anunțat că nu va intra în sala de plen la votul de învestitură a Guvernului Orban II. Chiar liderul formaţiunii, Kelemen Hunor a transmis mesajul. „Ne vom afla în sediul Parlamentului şi nu vom intra în sala de şedinţă”, a spus Kelemen Hunor, la Palatul Parlamentului.


Guvernul Ludovic Orban II, la vot în Parlament!

Cel mai probabil, parlamentarii liberali vor fi prezenți în sală, însă nu vor vota. De altfel, pentru liberali scenariul alegerilor anticipate devine puțin probabil, în condițiile în care ședința de plen are toate șansele să fie amânată din lipsa cvorumului.

De vină ar fi PSD care încearcă să amâne votul pentru luna martie. Vă reamintim că potrivit regulamentului comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului, pentru ca şedinţa să se poată desfăşura, este nevoie de prezenţa în sală a cel puţin 233 de parlamentari.

Opoziția, front comun împotriva anticipatelor!

„Decizia PSD este că luni vom fi prezenţi cu toţii la grupurile parlamentare şi nu vom participa la votul de învestire a Guvernului Orban. Motivarea este clară!

Aşteptăm răspunsul Curţii Constituţionale, dacă este constituţional, chiar dacă este demis, un premier rămas interimar să fie iar desemnat”, a anunţat încă de săptămâna trecută liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu.

La rândul său, preşedintele Pro România, Victor Ponta, a transmis şi el că parlamentarii partidului nu vor să participe la „ceea ce este o piesă de teatru de prost gust”. La fel a făcut şi Călin Popescu Tăriceanu.

Acesta nu a ezitat și a declarat că ALDE „nu va face jocul PNL în vederea declanșării alegerilor anticipate”, astfel că parlamentarii ALDE nu vor participa la votul de luni: „ALDE a hotărît să nu intre în jocul de-a anticipatele pe care l-a inițiat PNL și, în consecință, nu vom participa la votul guvernului Orban II.

Constituția spune la art. 103 alin. 2 următoarele: Candidatul la funcția de prim ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, Votul de încredere al Parlamentului asupra programului și a întregii liste a Guvernului. Ori luni, dl Orban nu ne cheamă la un vot de încredere, ci la unul de neîncredere”, a precizat Tăriceanu

Culmea, deși inițial păreau apropiați de PNL, nici reprezentanții Partidului Mișcarea Populară  nu susțin învestirea guvernului. Parlamentarii PMP vor asigura cvorumul, dar nu vor vota.

În acest moment, premierul desemnat se bazează pe 196 de parlamentari pentru prezenţă, insuficienţi însă pentru a asigura cvorumul, iar despre respingerea Guvernului pentru a declanşa declanşa procedura anticipatelor nici nu se poate pune problema.

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×