Greva generală a transportatorilor! Microbuzele și autocarele nu vor circula astăzi în România!

Raluca Ogaru   
în Stiri de ultima ora
11/10/2018, 09:22
Greva generală a transportatorilor! Microbuzele și autocarele nu vor circula astăzi în România!
Transportatorii de persoane intră în grevă, joi, iar microbuzele și autocarele nu vor circula

Transportatorii de persoane din toată țară, mai exact firmele care au microbuze și autobuze care efectuează trasee pe teritoriul României, sunt astăzi în grevă generală. Mai exact, niciun astfel de autovehicul de transport călători în regim privat nu va circula, cu excepția celor care sunt afiliați la Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR). Reprezentanții COTAR au solicitat o întâlnire cu premierul Viorica Dăncilă, în legătură cu această problemă.

Protestatarii sunt nemulțumiți din cauza proiectului de Ordin al ministrului transporturilor privind organizarea şi efectuarea transporturilor rutiere.

Greva generală a transportatorilor

”Niciun membru COTAR nu va ieşi mâine (joi – 11 octombrie, n.red.) la protestul anunţat, considerând că cetăţenii României care beneficiază de transportul rutier de persoane nu trebuie să sufere din cauza încercărilor ministrului Transporturilor de a distruge firmele din acest domeniu care au capital românesc. Decizia referitoare la stabilirea acţiunilor ulterioare va fi luată după răspunsul pe care-l va da premierul Viorica Dăncilă”, se spune într-un comunicat al COTAR.

De pe urma acestei greve, ar putea suferi în jur de 3 milioane de persoane, care utilizează zilnic astfel de mijloace de transport în comun.

În jur de 3 milioane de persoane ar putea fi afectate de greva transportatorilor
În jur de 3 milioane de persoane ar putea fi afectate de greva transportatorilor

Microbuzele și autocarele nu vor circula, joi

De cealaltă parte, FORT, Federația Operatorilor Români de Transport, a anunțat că la această mișcare de protest se vor alia toți patronii firmelor de transport persoane.

”Joi, la ora 12:00, cheia este scoasă din contact şi cei care au curse nu le vor mai efectua. Cred că la acest demers se vor ralia toţi patronii de firme, nu doar cei care fac şi (transport – n. r.) interjudeţean şi judeţean, ci şi cei care fac judeţean”, a afirmat Augustin Hagiu, preşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT).

Condiții mai grele pentru transportatorii de persoane

Proiectul prevede condiții mai dure pentru obținerea rutelor de transport, iar vechimea pe rută nu va mai fi luată în considerare.

”Acest ordin trebuie retras, pentru că altfel el va reprezenta o bombă atomică pentru piaţa de transport din România din simplul motiv că se produce haos. Adică ceea ce în momentul de faţă este ordonat urmează să producă haos. Nu se va mai înţelege nimeni cu nimeni, pasagerul nu va şti în ce microbuz sau autobuz să se urce. Liberalizarea este un proces care trebuie să aibă la bază o perioadă-tampon de pregătire a pieţei de transport. Nu putem veni în 2018 să anunţăm în 2019 liberalizare pentru că înseamnă fie că avem un interes material direct, ca instituţii ale statului sau reprezentanţi ai lor, fie că efectiv suntem inconştienţi”, a explicat reprezentantul FORT, potrivit  Agerpres.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×