Primăria Capitalei, condusă de Gabriela Firea, a trimit începând de luni un nou regulament intern către angajații celor 19 spitale care se află în subordinea Primăriei Capitalei.
Potrivit acestui document, cei care vorbesc cu presă fără să aibă aprobarea conducerii, sa ucare dezvăluie nereguli în ceea ce ce privește achizițiile publice ale spitalelor, vor putea primi „sancțiuni disciplinare” care vor merge până la „desfacerea contractului de muncă”, arată Libertatea.
Administrația Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB) a fost înființată în 2008 iar atunci o parte din spitalele și clinicile Ministerului Sănătății au trecut în subordinea comunității locale. De atunci 19 spitale au ajuns să funcționeze în subordinea Capitalei.
Printre ele s-au numărat și două unități medicale care au avut probleme cu DNA. Este vorba despre cazul care s-a înregistrat la Malaxa, cu doctorul Secureanu în prim plan, sau cu investițiile supravevaluate de la Spitalul Gomoiu. Ambele cazuri au ajuns mai întâi la presă, și apoi în atenția procurorilor anti-corupție, după ce informațiile au fost distribuite chiar de către angajați ai ASSMB.
Ei bine, tocmai acest lucru vrea să prevină acum primăria Capitalei. Astfel, potrivit noului regulament al Administrației Spitalelor din București, în articolul 61 se arată că “în cazul în care vreun salariat este contactat de către jurnaliști/ziariști, acesta îi va îndruma către purtătorul de cuvânt, care va informa conducerea ASSMB cu privire la informațiile solicitate. Salariații nu vor furniza reprezentanților presei informații privind ASSMB, cu excepția cazului în care au fost abilitați expres, în scris, în acest sens”.
Dacă nu vor respecta această regulă atunci medicii ar putea chiar să fie dați afară: „Nerespectarea acestei reguli constituie abatere disciplinară și se va sancționa conform prevederilor prezentului regulament intern”, se mai arată în document.
În articolul 73 din ASSMB al noului regulament se specifică faptul că salariatul “este exonerat de răspunderea disciplinară” a oferirii datelor confidențiale numai dacă acestea erau deja publice, dacă i s-a permis în scris să le divulge sau dacă i le-au cerut procurorii sau alte autorități publice.
„Prin acest regulament care le impune oamenilor tăcerea, Primăria a încălcat Legea 571/2004, care protejează avertizorul public și care arată că avertizarea poate avea loc către presă, și Directiva europeană nr. 1937/2019 privind protecția persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii”, susține un jurist, consultat de sursa citată.