Judecătorii din cadrul Tribunalului București au decis să înceapă judecata în cazul morții polițistului Bogdan Gigină. Asta după ce prima dată judecătorii le-au cerut procurorilor anti-corupție să refacă ancheta, dar acum au constatat legalitatea rechizitoriului întocmit de DNA.
Dosarul a fost trimis în primă fază la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), dar a fost mutat, pe motiv de competență, la Judecătoria Sectorului 1 și apoi la Tribunalul București. Decizia judecătorilor nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel București.
Gabriel Oprea a fost trimis în judecată, alături de societatea General MPM Impex SRL şi administratorul acesteia, Petre Mazilu, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă.
„În seara de 20 octombrie 2015, agentul de poliţie Gigină Bogdan-Cosmin, în vârstă de 28 de ani, a fost implicat într-un accident de circulaţie pe o stradă din municipiul Bucureşti, în urma căruia a suferit o hemoragie cranio-cerebrală, consecinţă a unui traumatism cranio-cerebral şi facial cu fractură craniană, leziuni care au cauzat decesul. La momentul producerii accidentului, victima Gigină Bogdan-Cosmin făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire a ministrului Oprea Gabriel, care preceda în trafic autoturismul în care se afla ministrul. La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea Gabriel se deplasa către locuinţa sa”, arată DNA, potrivit G4media.
Procurorii susțin că accidentul rutier în urma căruia poliţistului Bogdan Gigină a murit s-a produs după ce Gabriel Oprea nu a respectat dispoziţiile legale şi măsurile de prevedere pentru exercitarea unor activităţi, în speță activitatea de însoţire a ministrului de către poliţişti rutieri. De asemenea, Petre Mazilu şi General MPM Impex SRL nu au respectat prevederile privind realizarea unor lucrări în carosabil în cazul firmei şi administratorului acesteia.
DNA susţine că Gabriel Oprea i-a pus pe poliţiştii rutieri care au executat această activitate de însoţire într-o situaţie permanentă de risc sporit, în timp ce i-a obligat să participe la o activitate ce avea un potenţial ridicat de producere a unor evenimente rutiere. Oprea a impus ca deplasarea să se facă cu viteză foarte ridicată, ceea ce a contribuit la producerea accidentului rutier care a dus la decesul poliţistului.