Fumul de la incendiile din Australia va ajunge peste tot pe planetă și va schimba vremea

Dan Suta   
în Stiri de ultima ora
14/01/2020, 10:22
Fumul de la incendiile din Australia va ajunge peste tot pe planetă și va schimba vremea
Fumul de la incendiile din Australia vor ajunge pe tot globul. Sursa foto: hepta.ro. Colaj realizat de Fanatik

Fumul de la incendiile din Australia va ajunge peste tot pe planetă, avertizează climatologii, iar asta ar putea schimba atmosfera chiar și în cele mai îndepărtate locuri de locul unde s-a dezlănțuit iadul.

Fumul de la incendiile din Australia va afecta vremea pe planetă

Informația potrivit căreia fumul va face înconjurul lumii a fost confirmată de astronomii de la NASA. Urmele incendiului s-au văzut deja pe cerul Americii de Sud de Revelion, iar până pe 8 ianuarie fumul a traversat mai bine de jumătate din suprafața planetei.

Printre țările cele mai afectate de incendiile din Australia se numără Noua Zeelandă, iar părți din fum s-au deplasat cu timpul și spre insulele din sudul și sud-estul Asiei.

O temperatură medie de peste 40 de grade Celsius în Australia

„Odată ajuns în stratosferă, fumul poate traversa mii de kilometri de la sursă, afectând condițiile atmosferice globale”, transmit specialiștii de la NASA.

28 de oameni au murit în incendiile de vegetație care s-au agravat în luna decembrie și milioane de hectare de pădure au fost pârjolite la propriu, alte milioane de animale fiind ucise.

La o altitudine de 17,7 kilometri, maxima până la care a ajuns fumul declanșat de arderea pădurilor, putem vorbi, spun experții în schimbări climatice fie la o încălzire, fie la o răcire accentuată a vremii în mai multe locuri de pe planetă.

Anul 2019 a fost cel mai sec și cald an înregistrat în Australia în ultimii ani, iar oamenii de știință pun această încălzire extremă pe seama schimbărilor climatice cauzate de om.

Temperatura medie în Australia a ajuns la peste 40 de grade Celsius, un adevărat cuptor care nu favorizează nicidecum limitarea incendiilor de vegetație, ba dimpotrivă.

În țara cangurilor au ieșit mii de oameni în stradă pentru a protesta împotriva lipsei măsurilor reale pentru combaterea încălzirii globale.

Australienii au ieșit în masă în Sydney, Melbourne și Canberra și pentru a-l contesta pe prim-ministrul Scott Morrison pentru că a tratat incendiile cu superficialitate, scrie BBC.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×