Primele imagini trimise de sonda InSight de pe Marte. Modulul spațial InSight care a fost lansat de către NASA a amartizat cu bine, luni, pe Marte. Călătoria în spațiu a durat șase luni și jumătate, iar distanța parcursă a fost de 480 de milioane de kilometri. Echipa ajunsă pe Marte are misiunea de a analiza, timp de doi ani, structura internă a „Planetei Roșii”.
InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) este o misiune elaborată în cadrul Programului NASA Discovery. Echipajul va trebui să amplaseze un modul autonom la suprafața Planetei Marte pentru a studia interiorul acesteia.
După o călătorie care a jurat mai bine de jumătate de an, echipa de control a misiunii (Jet Propulsion Laboratory) a anunțat că succesul asolizări a fost confirmat de către semnalele transmise pe Pământ de unul dintre cei doi microsateliți care fac parte din misiune și care au rămas pe orbita planetei Marte.
Sonda InSight va explora interiorul Planetei Marte în căutarea urmelor caracteristice formării plantelor telurice. Modului InSight va monitoriza „semnele vitale” de pe Marte și va determina dacă nucleul planetei este solid sau lichid și de ce Marte nu are o suprafață din plăci tectonice mobile, precum Terra. „Exploratorii noştri ştiinţifici roboţi, aşa cum este InSight, pregătesc drumul pentru ambiţioasa misiune de a trimite oameni pe Planeta Roşie”, conform lui Geoff Yoder, administrator asociat al NASA Science Mission Directorate din Washington.
„Dacă planeta Marte este activă din punct de vedere tectonic, InSight va detecta acest lucru. Oamenii de ştiinţă ştiu cum arată interiorul Pământului tot datorită seismologiei – cutremurele provoacă unde seismice care călătoresc prin subsolul planetei, modul lor de propagare şi viteza de deplasare fiind influenţate de diferitele straturi de roci şi sedimente pe care aceste unde le străbat în drumul lor”, potrivit Digi24.