Florin Cîţu: „România îşi poate acoperi necesarul de finanţare pentru 5 luni. Deficitul bugetar ar putea depăşi 5%”

Flaviu Popa   
în Stiri de ultima ora
30/03/2020, 22:06
Florin Cîţu: „România îşi poate acoperi necesarul de finanţare pentru 5 luni. Deficitul bugetar ar putea depăşi 5%”
Florin Cîțu, anunț important despre economia României. ID127951_Florin Citu INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Ministrul de Finanțe Florin Cîțu a dezvăluit că România are capacitatea de a se finanța timp de cinci luni, însă deficit bugetar ar putea depăși 5% din produsul intern brut din cauza crizei economice declanșate de coronavirus.

România poate acoperi necesarul de finanțare pentru 5 luni

Starea de urgență a fost decretată în 16 martie în România, iar după două săptămâni țara noastră va atinge 2000 de cazuri și va intra în scenariul 4 de epidemie.

În aceste condiții, Guvernul a aprobat un pachet de măsuri în valoare de 3% din PIB, printre care garantarea liniilor de credit și subvenționarea costurilor cu împrumuturile pentru IMM-uri sau la majorarea bugetului pentru sănătate şi acordarea de ajutoare pentru şomaj tehnic.

Un milion de șomeri vor costa statul român 4 miliarde de lei pe lună, a anunțat Cîțu.

Suntem pregătiţi să susţinem măsura privind şomajul tehnic pentru mai mult de o lună„, a mărturisit Cîțu, care a explicat că România ar putea face față timp de cinci luni din punct de vedere financiar unei situații de criză.

Extrem de important, România s-ar putea împrumuta de la FMI pentru a face față cheltuielilor, așa cum s-a întâmplat la Criza din 2008, însă momentan nu ar fi cazul, a anunțat ministrul.

„Obiectivele pe termen scurt sunt finanţarea deficitului existent, plata pensiilor şi salariilor şi a cheltuielilor medicale, desigur, şi există finanţare pentru ele. Rezerva de finanţare acoperă puţin peste cinci luni”, a concluzionat Cîţu.

Acesta a mai menţionat că Ministerul Finanţelor „înregistrează deja o diminuare a veniturilor la buget şi, deşi nu a precizat care va fi noua ţintă de deficit, a spus că va depăşi 5% din PIB”, conform Reuters.

1 milion de români ar putea rămâne șomeri în următoarele luni din cauza crizei financiare care ar putea lovi țara noastră.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×